Paet: Venemaal on tänavatele tulnud mitte ainult Navalnõi toetajad (2)

BNS
Copy
Urmas Paet.
Urmas Paet. Foto: Remo Tõnismäe / Postimees

Europarlamendi saadik Urmas Paet leiab, et venemaalaste kannatustekarikas on vaikselt hakanud üle ajama ja lisaks Navalnõi toetajatele on tänavatele tulnud ka repressioonide ja omavoli vastased.

«Järjest rohkematel Vene inimestel on saanud kõrini. Nii autoritaarsest poliitikast, kehvast sotsiaalsest ja majanduslikust olukorrast, võimu ülbusest ja repressioonidest oma inimeste vastu. Navalnõi vahistamine kodumaale jõudmisel sai piisaks, mis ajas karika üle,» teatas Paet. «Ja tänavatele on tulnud mitte ainult Navalnõi otsesed poliitilised toetajad, vaid ka need, kellele ei sobi poliitilised repressioonid, võimude omavoli ja kehv elatustase.»

«Vene režiimil on praeguses olukorras kaks võimalust – kas üritada meeleavaldusi jõuga maha suruda, inimesi veelgi vahistada ja hirmutada või astuda samm tagasi ja alustada opositsiooni ja ühiskonnaga dialoogi ja vabastada poliitilistel põhjustel vahistatud, enne kui on hilja ja see pole enam võimalik,» märkis Paet. «Tänaste sündmuste pealt näib, et režiim on jätkuvalt valinud esimese variandi ehk ikka jõu kasutamise, repressioonid ja hirmutamise.»

«Ometi peaks olema selge, et teatud piirist alates see enam ei tööta ning protsessid muutuvad pöördumatuks. Praeguse võimu murenemise ja lagunemise protsessid. Sest järjest rohkemad Vene inimesed on enda jaoks valiku teinud. Nad tahavad elada teistsugusel Venemaal. Ja seetõttu tulevad nad välja ka isegi paari-kolmekümnekraadises külmas ega karda enam režiimi. See on võimas jõud, mida peatada on võimudel iga päevaga raskem. Eriti kui valitud on oma enda rahva vastu jõu kasutamise ja repressioonide tee,» nentis Paet ja lisas, et varem või hiljem lõpeb režiimi selline tegevus alati ühtemoodi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles