Iraan palus Euroopa Liidul koordineerida tuumaleppesse naasmist (1)

Copy
Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif.
Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif. Foto: Russian Ministry of Foreign Affa/Russian Ministry of Foreign Affa

Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif palus esmaspäeval Euroopa Liidul (EL) koordineerida Washingtoni ja Teherani tuumaleppese naasmist, edastas telekanal CNN.

«EL-i välispoliitika juht Josep Borrell peaks koordineerima meetmeid, mis on vajalikud Ühendriikide ja Iraani tuumaleppesse naasmiseks,» ütles Zarif telekanali usutluses.

Borrell kavatseb 4. veebruaril algaval Venemaa visiidil arutada muu hulgas ka Iraani tuumaleppe juurde naasmist.

USA naaseb 2015. aasta Iraani tuumaleppe juurde, kui Teheran täidab sellega endale võetud kohustusi, teatas eelmisel kolmapäeval välisminister Antony Blinken.

«President Biden on öelnud väga selgelt, et kui Iraan täidab täielikult oma lepingust tulenevaid kohustusi, siis teeb USA sama,» ütles Blinken.

Joe Bideni asumine Ühendriikide presidendiks on tõstnud lootust, et lepe suudetakse päästa. Tema eelkäija Donald Trump viis USA leppest 2018. aastal välja ja taaskehtestas Iraanile karmid sanktsioonid.

Tuumaleppe sõlmisid 2015. aastal Iraan, USA, Hiina, Venemaa, Suurbritannia, Prantsusmaa ja Saksamaa.

Leppega lõdvendati sanktsioone vastutasuks Teherani tuumaprogrammi piiramisele ja lubadusele, et riik ei proovi arendada tuumarelva. Iraan on rõhutanud, et tema tuumaprogramm on tsiviilotstarbega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles