Biden allkirjastab rännet ja lõimumist soodustavad korraldused

Copy
USA president Joe Biden.
USA president Joe Biden. Foto: Reuters/ScanPix

USA president Joe Biden teeb täna oma administratsioonile ülesandeks lihtsustada protsessi üheksa miljoni migrandi naturaliseerimiseks. 

Demokraadist president allkirjastab teisipäeval mitu täitevkorraldust, millega muudetakse USA immigratsiooniprotsessi, ütlesid ametnikud. 

Biden tahab ka ametlikku ülevaadet kõikidest juriidilistest tõketest, mis endise presidendi Donald Trumpi administratsioon immigratsioonile ja lõimumisele seadis. 

«See ülevaade viib tõenäoliselt sügavate muutusteni poliitikas,» ütles kõrgem valitsusametnik. Eesmärk on taastada usk USA immigratsioonisüsteemi ning edendada ameeriklaste integreerimist. 

«President Trump keskendus nii palju müürile ega teinud midagi selleks, et tegelda sügavamate põhjustega, miks inimesed meie lõunapiirile tulevad,» ütles ametnik.

«See oli piiratud, raiskav ja naiivne strateegia, mis kukkus läbi,» ütles ta. 

Üks Bideni korraldustest on töörühma loomine, taasühendamaks pered, mis löödi Trumpi nulltolerantsi poliitikast lähtudes lahku. Selle 2018. aastal kehtestatud süsteemi alusel oli lubatud ebaseaduslikult riiki sisenenud täiskasvanud migrantidele süüdistused esitada ja nad deporteerida, samal ajal kui nende lapsed läksid föderaalvõimude hoole alla. 

Pärast ulatuslikku negatiivset vastukaja välisriikides ning isegi vabariiklaste seas, tõmmati protsessile pidurit, kuid sajad migrandilapsed pole endiselt oma vanematega taasühendatud. 

Teine presidendi korraldus näeb ette õigusliku mehhanismi loomist võimalikele migrantidele nende kodumaal USA elamisloa taotlemiseks, et vältida pikki ja ohtlikke teekondi Ühendriikide piirile. 

Kolmas Bideni korraldus rändeküsimuses näeb ette USA-sse seaduslikult elama asunud migrantide paremat lõimimist, samuti naturaliseerimise hõlbustamist enam kui üheksale miljonile immigrandile, kes hetkel Ühendriikide kodakondsust taotleda võivad. 

Sealjuures vaadatakse üle 2019. aasta augustis vastu võetud reegel, mille alusel võisid ametnikud kodakondsuse või alalise elamisloa andmisest keelduda, kui seda taotlevad migrandid saavad sotsiaalabi. See reegel lõi immigrantidele sisuliselt rikkuse testi, ütles üks Bideni ametnik. 

Enamiku reformidest hakkab läbi viima sisejulgeolekuministeerium. 

Biden on esitanud ministeeriumi juhiks Alejandro Mayorkase, kelle ministriks kinnitamise üle hääletab teisipäeval senat. 

Kui ta ametisse vannutatakse, siis saab temast esimene latiinost USA sisejulgeolekuminister.

Pärast ametisse asumist 20. jaanuaril on Bideni administratsioon peatanud müüri ehitamise Mehhiko piirile ning tühistanud sisenemiskeelu moslemienamusega riikidest inimestele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles