Barack Obama vannutati USA presidendiks

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ameerika Ühendriikide uueks riigipeaks valitud Barack Obama andis täna kohaliku aja järgi mõned minutid pärast keskpäeva Washingtoni südames asuva Kapitooliumi hoone juures oma ametivande.

«Mina, Barack Hussein Obama, tõotan pühalikult, et ma täidan Ühendriikide presidendi ametit ustavalt ja oma parima võime juures hoian, säästan ja kaitsen Ühendriikide konstitutsiooni, aidaku mind jumal,» ütles Obama kätt piiblil hoides, misjärel vallandus rahvamassi võimas möire, mille katkestasid aupaugud suurtükkidest.

USA järjekorras 44. presidendiks vannutati Obama sama piibliga, mida kasutas ka legendaarne Abraham Lincoln. Piiblit hoidis Obama abikaasa Michelle, nende vastas seisis USA ülemkohtunik John Roberts.

USA põhiseaduse järgi algas Obama ametiaeg täpselt keskpäeval, kuid eelnev tseremoonia venis umbes viis minutit pikemaks. Kümmekond minutit varem andis oma ametivande ka uus asepresident Joe Biden. Kohe vahetus ka sisu Valge Maja ametlikul kodulehel.

Obama pidas ametisse kinnitamise järel oma inauguratsioonikõne, milles ta lubas muu hulgas alistada terrorismi, lahkuda vastutustundlikult Iraagist ning ehitada rahu Afganistanis. Obama teatas oma kõnes, et Ameerika Ühendriigid on valinud «hirmu asemel lootuse» ning on «taas valmis maailma etteotsa astuma».

USA uus president ei jätnud mainimata ka seda, et riik on praegu majanduskriisis, mistõttu tuleb «jätta kõrvale lapsikus» ning «käärida käised» oma maa päästmiseks. Obama sõnul tuleb alustada tööd Ameerika uuendamiseks, et jääda kõige edukamaks ja võimsamaks rahvaks maailmas. Kõne täisteksti leiab näiteks siit.

Tseremooniat jälgis kohapeal kuni kaks miljonit inimest, kes on kogunenud suurele pargialale, mis ulatub Kapitooliumist kuni Lincolni memoriaalini. Kapitooliumi juures jätab uus riigipea hüvasti ka ametistlahkuva presidendi George W. Bushiga, kes lahkub seejärel helikopteriga pealinnast.

Obama inauguratsioonitseremoonia algas juba umbes pool tundi enne keskpäeva, kui avakõne pidas senaator Dianne Feinstein, misjärel õnnistas uut presidenti pastor Rick Warren ning laulis ühe isamaalise laulu Aretha Franklin. Kahe ametivande vahel mängis orkester John Williamsi muusikat. Kohal on ka eelmised veel elusolevad USA presidendid Jimmy Carter, George H.W. Bush ja Bill Clinton.

Pärast esimest sõnavõttu, senise presidendipaariga hüvastijätmist, uute kabinetiliikmete ametissekinnitamist ja kongresmenidega lõunatamist suundub uus president mööda Pennsylvania avenüüd Valgesse Majja, et selle juurest vaadata pärastlõunal algavat inauguratsiooniparaadi. Hiljem õhtul külastavad aga president ja esimene leedi kümmet ametlikku inauguratsiooniballi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles