Wuhani külastav WHO töörühm kiidab Hiina koostöövalmidust

Copy
WHO eksperdid saabumas Wuhani mereandide turule, mida peetakse üheks koroonapandeemia vallandumise kohaks.
WHO eksperdid saabumas Wuhani mereandide turule, mida peetakse üheks koroonapandeemia vallandumise kohaks. Foto: AFP / Scanpix

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) eksperdid, kes püüavad jõuda Wuhanis koroonapadeemia läteteni, kiitsid neljapäeval Hiina poole koostöövalmidust, kuid hoiatasid, et nende visiit ei pruugi kohe tulemusi anda.

«Ma kordan, et me peame olema realistlikud, seesugune lühike missioon ei anna kõiki vastuseid, kuid aitab meid Wuhani viiruse päritolu mõistmisega edasi,» ütles Keenias Nairobis tegutseva rahvusvahelise kariloomauuringute instituudi looma- ja inimtervise programmi juht Hung Nguyen-Viet neljapäeval Twitteris.

WHO meeskonda kuuluv zooloog Peter Daszak kiitis kolmapäeval kohtumisi Wuhani viroloogiainstituudi (WIV) töötajate ja viroloogist asedirektori Shi Zhengliga, kellega ta oli teinud koostööd ka 2003. aasta SARS-ipuhangu algupära uurimises.

«Väga tähtis kohtumine täna WIV töötajate, seal hulgas dr. Shi Zhengliga. Aus ja avameelne diskussioon. Esitati olulisi küsimusi ja saadi vastuseid,» säutsus ta.

Daszak tänas ka ajakirjandust kannatlikkuse ja huvi eest Wuhanis toimuva maailmale edastamise vastu. «Töö jätkub ja me loodame, et saame võimalikult varsti tulemustest rääkida.»

Wuhani viroloogiainstituuti on koondatud suur valik viiruseproove, mille tõttu hakati koroonapandeemia alguses väitma, et viirus võis kogemata lekkida mõnest sealsest laborist. Ühtki  tõendit selle teooria toetuseks ei ole seni leitud.

Lisaks instituudile on 10 riigi eksperte ühendav WHO töörühm külastanud ka haiglaid, teisi uurimisinstituute ja turge, mida samuti seostatakse viiruse inimesele ülekandumisega.

Viiruse päritolu väljaselgitamine nõuab ilmselt aastaid töid maailma eri piirkondades ning põhjalikke uuringuid, seal hulgas loomadelt proovide võtmist, geneetilist analüüsi ja epidemioloogilisi uuringuid.

Esimesed Covid-19 kolded avastati Wuhanis 2019. aasta lõpus. Hiina võimud sulgesid 11 miljoni elanikuga linna 76 päevaks.

Hiinas on sestpeale tuvastatud üle 89 000 nakkusjuhu ja surnud on 4600 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles