Perearstid: rünnakud ja vägivald arstide vastu mõjutavad kogu ühiskonda (1)

BNS
Copy
Põhja-Eesti regionaalhaigla ülemarst Peep Talving
Põhja-Eesti regionaalhaigla ülemarst Peep Talving Foto: Tairo Lutter / Postimees

Eesti Perearstide Selts (EPS) mõistab hukka viimastel nädalatel toimunud rünnakud tervisekriisi eesliinil seisvate inimeste vastu, märkides, et sellised rünnakud mõjutavad kogu ühiskonda.  

«Vägivald on nõrkuse ja rumaluse otsene väljund,» ütles perearstide seltsi juht Le Vallikivi. «See hävitab ühiskonna tervist, tekitades pöördumatuid tagajärgi meile kõigile. Rünnates üksikisikut, rünnatakse tegelikult kõiki - meie kõigi turvatunnet ja arusaama inimkesksest ühiskonnast.»

Perearstide selts tunnustab ja teeb kummarduse kõigi kolleegide ja teiste elualade inimeste ees, kes selles peagi aasta kestnud tervisekriisis on pühendunult töötanud selle nimel, et inimohvreid oleks võimalikult vähe. Irja Lutsar ja Peep Talving on vaid kaks nime sellest väga suurest osast ühiskonnas, kuid neid rünnates haavati kõiki, rõhutab seltsi juht Vallikivi. 

«Ma loodan südamest, et eesti rahval jätkub ühtekuuluvustunnet, tarkust ja jõudu tulla sellest kriisist välja tugevamana, väärtustades inimesi ja tegusid, mis teevad meie ühiskonna paremaks. Kutsume üles kõiki selle nimel pingutama,» ütles Vallikivi.

Eile õhtul kella 19 ajal viskas võõras mees Mustamäel haigla juures parklas autosse istunud teadusnõukoju liikme ja PERHi ülemarsti professor Peep Talvingu pihta tundmatut vedelikku ning jooksis siis minema. «Esialgne info annab alust arvata, et rünnak ei olnud juhuslik ehk kurjategija ootas kannatanut ning oli ründamiseks valmistunud,» kommenteeris juhtunut Põhja prefektuuri kriminaalbüroo juht Urmet Tambre. Politsei ja prokuratuur algatasid juhtunu uurimiseks kriminaalmenetluse.

Eelmisel nädalal ilmus Facebooki video, kus vaktsiinivastane helistas ja uuris teadusnõukoja juhilt Lutsarilt, millest teadusnõukoda oma töös lähtub ning kes paneb paika reeglid, mille alusel otsuseid tehakse. Helistaja avaldas umbusaldust valitsusele ja ajakirjandusele ning ütles, et inimesed on rumalad, kui usuvad seda, mida neile räägitakse. Telefonikõnest tehtud video, mille salvestamisest Lutsar ei olnud teadlik, vallandas sotsiaalmeedias temavastase solvangute laviini.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles