Kreml kritiseeris Bideni «väga agressiivset retoorikat»

Copy
President Joe Biden esinemas USA välisministeeriumis.
President Joe Biden esinemas USA välisministeeriumis. Foto: CNP/InStar/Cover Images / Scanpix

Kreml kritiseeris reedel Joe Bideni «väga agressiivset retoorikat», sest USA president ütles, et Washingtoni suhted Moskvaga võivad muutuda ning nõudis samas ka opositsioonijuhi Aleksei Navalnõi vabastamist.

«See on väga agressiivne ja ebakonstruktiivne retoorika,» ütles Kremli kõneisik Dmitri Peskov ajakirjanikele. «Me oleme juba öelnud, et me ei allu sellistele patroniseerivatele avaldustele. Me ei tee seda.»

President Vladimir Putini kõneisik möönis «tohutut hulka erimeelsusi ja erinevaid lähenemis võtmetähtsusega teemadele», kuid andis samas mõista, et Moskva tahab jätkuvalt teha koostööd Washingtoniga Bideni ametiajal. «Me loodame näha Ameerika poliitilist tahet jätkata koostööd, kus see teenib meie huve,» ütles ta.

Biden hoiatas neljapäeval karmisõnalises avalduses suureneva autoritaarsuse eest Hiinas ja Venemaal. Ta märkis välisministeeriumis esinedes, et Ühendriigid ei kavatse enam Venemaa agressiivset tegevust niisama vaadata. «Me ei kõhkle oma eluliste huvide ja inimeste kaitsel ning Venemaale nende tegevuse palju kulukamaks muutmisel,» rääkis Biden välisministeeriumi külastusel peetud kõnes.

«Ma tegin president Putinile oma eelkäijast väga erineval moel selgeks, et Venemaa agressiivse tegevusega leppimise päevad Ühendriikides on möödas,» sõnas riigipea.

Biden tõi seepeale näiteks Venemaa sekkumise Ühendriikide valimistesse, küberrünnakute korraldamise ja oma kodanike mürgitamise.

USA president märkis samas, et on valdkondi, kus ta on valmis tegema Kremliga koostööd, sealhulgas tuumarelvastuse piiramise leppega Uus START, mida mõlemad riigid otsustasid viie aasta võrra pikendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles