Paet: Borrelli visiit oli täielik läbikukkumine

BNS
Copy
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Europarlamendi saadik Urmas Paet nimetas Euroopa Liidu välispoliitika juhi Josep Borrelli Moskva-visiiti täielikuks läbikukkumiseks. Paeti sõnul võiks visiidi tulemus olla vähemalt Euroopa energiapoliitikaga vastuolus oleva Nord Stream 2 peatamine.

«Pärast eilset fiaskot Moskvas ning tõsiasja, et Venemaa üritas teha kõik, et Euroopa Liitu alandada, peaks Venemaa-suunaline naiivsustase Euroopas mõneks ajaks madalpunktis olema. Eeldatavalt ei lähe Borrell Venemaale enam kunagi,» teatas Paet BNSile.

Teisipäeval arutab eile toimunut Euroopa Parlamendi täiskogu. «Loodetavasti teevad Euroopa Liidu riikide valitsused ja Euroopa Komisjon ka kiired järeldused. Seal hulgas inimõiguste rikkujate lisamine sanktsioneeritavate nimekirja ning Euroopa energiapoliitikaga vastuolus oleva Nord Stream 2 peatamine,» avaldas Paet lootust.

Ka europarlamendi saadik Riho Terras nimetas Borrelli Moskva-visiiti pugemise meistriklassiks. Terrase sõnul õõnestas visiit Venemaa korrale kutsumiseks senini tehtut ja plaanitut.

Samal ajal kui Borrell kohtus Vene välisministri Sergei Lavroviga, saatis Venemaa välja Saksa, Poola ja Rootsi diplomaadid, sest väidatavalt võtsid nad osa vangi pandud opositsioonipoliitiku Aleksei Navalnõi toetusmeeleavaldusest. Rootsi sõnul oli samm täiesti põhjendamatu.

Vene välisministeerium teatas avalduses, et kolme Euroopa Liidu riigi diplomaadid võtsid 23. jaanuaril osa seadusevastastest meeleavaldustest ja nad kuulutati soovimatuteks isikuteks. 

«Neile anti käsk lähitulevikus Venemaalt lahkuda,» ütles ministeerium ja lisas, et Moskva ootab nende riikide diplomaatidelt edaspidi rahvusvahelise õiguse normide ranget järgimist.

Vene politsei on pidanud Navalnõi toetusmeeleavaldustel üle riigi kinni rohkem kui 10 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles