Välisminister Liimets Borrelli visiidist: ajastus oli halb (26)

Copy
Eva-Maria Liimets
Eva-Maria Liimets Foto: Välisministeerium

Välisminister Eva-Maria Liimets taunis Euroopa Liidu välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja Josep Borrelli visiiti Moskvasse, märkides, et selle ajastus oli halb. Ühtlasi soovib Liimets juba lähiajal Borrelliga kohtuda, et visiidi tulemusi arutada. 

Visiidi ajastus oli halb, märkis välisminister: «Ütlesin juba enne visiiti, et selle toimumise üheks eeltingimuseks peaks olema võimalus kohtuda Aleksei Navalnõiga. Taunisin 2. veebruaril Venemaa kohtuotsust Navalnõile vanglakaristuse määramiseks ning nõudsin sarnaselt teiste Euroopa liidrite ja USAga tema viivitamatut vabastamist. Kahjuks on Navalnõi endiselt vanglas ja talle inkrimineeritakse juba uut «kuritegu»,» ütles Liimets

Ta lisas, et vähemalt oleks võinud kohapeal kaaluda kohtumist Aleksei Navalnõi abikaasa, või kui see ei oleks osutunud võimalikuks, siis mõne Korruptsioonivastase Võitluse Fondi (FBK) esindajaga.

Samuti oleks Josep Borrell ühisel pressikonverentsil Vene välisministriga pidanud Liimetsa hinnangul markeerima, et Euroopa Liidu liikmesriigid on nõudnud Venemaa vastu sanktsioonide kehtestamist inimõiguste süstemaatilise ja laiaulatusliku rikkumise tõttu. Eesti on üks neist liikmesriikidest, kes sanktsioonide kehtestamise tõstatanud on.

«Samal ühisel pressikonverentsil oleks oodanud, et Euroopa Liidu poolt mõistame selgelt hukka Venemaa jätkuva agressiooni Ida-Ukrainas, Krimmi annekteerimise ja Minski lepete torpedeerimise Venemaa poolt. Kahjuks seda ka ei juhtunud. On äärmiselt kahetsusväärne, et täpselt kõrge esindaja Moskva-visiidi toimumise ajal kuulutati kolm Euroopa Liidu liikmesriigi diplomaati Venemaal alusetult persona non grata'ks. Nii andis Venemaa järjekordse signaali, et neid ei huvita sisuline koostöö ja dialoog,» märkis välisminister. 

Tema hinnangul oli küsitav ka Venemaa õnnitlemine Sputnik-V vaktsiini kui silmapaistva saavutuse puhul olukorras, kus vaktsiini valmimisest teavitati juba enne kolmanda uuringufaasi läbimist ning arvestades Venemaa enda vaenulikkust lääne vaktsiinidesse.

«Märgin lisaks, et pressikonverentsil valmistas pettumuse Eesti suurima liitlase Ameerika Ühendriikide kritiseerimine,» ütles Liimets. Positiivseks peab välisminister toimunud visiidi kontekstis seda, et kõrge esindaja Borrell nõudis kohtumisel Navalnõi viivitamatut vabastamist. Samuti on Liimetsa hinnangul hea, et visiidi käigus kohtus Josep Borrell Venemaa kodanikuühiskonna ja akadeemiliste ringkondade esindajatega.

Venemaa propaganda

Euroopa Liidu kõrge esindaja visiidi Venemaa propagandavankri ette rakendamine on Liimetsa hinnangul samavõrd küüniline, kui see oli ettearvatav. «Eesti muide juhtis sellele ka tähelepanu. Näiteks pidi Josep Borrell pressikonverentsil kaitsma Lätit oma vastuses ajakirjaniku küsimusele väidetavast Vene ajakirjanike tagakiusamisest Lätis. Hiljem aga kritiseeris Venemaa välisministeeriumi kõneisik tema vastust ja seda propagandauudist levitati Vene meedias,» ütles Liimets. 

Mis puudutab Moskvas toimunud kõneluste sisu, siis Liimetsa sõnul on ta informeeritud, et pressikonverentsile eelnenud kohtumine oli pikk ja keeruline, kestes pea viis tundi. «Olen avaldanud soovi rääkida Euroopa Liidu kõrge esindajaga lähiajal, sealhulgas ka tema Moskva kohtumiste sisust ja visiidi tulemustest, seni aga töötavad Eesti diplomaadid selle nimel, et saaksime juba lähipäevadel esimese võimaluse arutada ELi liikmesriikide saadikute tasemel Moskva visiiti ja meie edasisi suhteid Venemaaga,» lisas välisminister. 

Kommentaarid (26)
Copy
Tagasi üles