Netanyahu lubas pärast valimisi esmakordselt ministrikohta moslemile

Copy
Israeli peaminister Benjamin Netanyahu
Israeli peaminister Benjamin Netanyahu Foto: POOL/REUTERS

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu lubas oma erakonna võidu korral märtsis toimuvatel valimistel määrata üheks ministritest Iisraeli araablase, kes kandideerib esimese moslemina Likudi nimekirjas. 

«Olen uhke, et tuntud haridustegelane Nail Zoabi, kes on pühendanud nii palju aastaid araabia ühiskonnale, ühineb meie nimekirjaga,» teatas Netanyahu oma Facebookis tehtud videopostituses.

«Nimetan ta oma valitsuse araabia ühiskonna edendamise ministriks,» lausus ta Zoabi kõrval seistes.

Video alapealkirjas seisis, et see on «esimene kord, mil Iisraeli moslemist kodanik Likudiga ühineb».

Likudi seadusandjate hulgas on olnud küll mitmeid druuse.

Netanyahu avaldus langes kokku liikumise Raam lahkumisega Araabia erakondade ühisnimekirjast, mis mullu märtsis toimunud valimistel saavutas oma parima tulemuse, saades knesseti 120 kohast 15.

Konservatiivse islamiliikumise juht Mansour Abbas ei hääletanud detsembris parlamendi laialisaatmise hääletusel, mida tõlgendati toetusavaldusena Netanyahule ning lahkulöömisena teistest ühisnimekirja erakondadest.

Netanyahu alustas hiljuti kampaaniat, et võita Iisraelis elavate araablaste poolehoidu, külastades paljusid ülekaalukalt araabia elanikega piirkondi ning püüdes enne valimisi võita enda poole kogukonda, kes süüdistab teda juba pikalt rassismis.

Aastal 2015 parempoolsete valijate hääli meelitades hoiatas Netanyahu, et Iisraeli araablased hääletavad "karjas" ning arvas, et vasakpoolsed rühmitused olid araablasi bussidega valimisjaoskondadesse toonud.

Harukordsel visiidil Iisraeli araablaste suurimasse linna Naatsaretti lubas Netanyahu investeeringuid ja võitlust kuritegevusega ning vabandas minevikus lausutud võimalike solvavate märkuste eest.

Iisraeli araablased – palestiinlased kes jäid pärast 1948. aastal toimunud juudiriigi loomist oma maadele ning nende järeltulijad moodustavad umbes 20 protsenti riigi üheksast miljonist elanikust.

Iisraeli demokraatiainstituudi (IDI) tehtud arvamusküsitluse kohaselt peab 66 protsenti araablastest Netanyahu meelitamiskampaaniat ebasiiraks.

Seaduste alusel on araablastel teiste juudiriigi kodanikega võrdsed õigused, kuid nende sõnul diskrimineeritakse neid tööturul, elamispinna ja korrakaitsega seonduvas ning muudes igapäevaelu küsimustes.

Nad osutavad ka 2018. aasta seadusele, mis defineerib juudiriiki «juudi rahvusriigina» ning annab juutidele seal «unikaalse» enesemääramise õiguse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles