Korruptsioonis süüdistatav Iisraeli peaminister saabus kohtusse

Copy
Peaminister Benjamin Netanyahu vastased meeleavaldajad Iisraeli kohtuhoone ees.
Peaminister Benjamin Netanyahu vastased meeleavaldajad Iisraeli kohtuhoone ees. Foto: AFP/SCANPIX

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu saabus esmaspäeval kohtuistungile, et vastata ametlikult korruptsioonisüüdistustele. 

Netanyahu on nimetanud enda vastu esitatud süüdistusi «naeruväärseteks». 

Netanyahut süüdistatakse altkäemaksu võtmises, pettuses ja usalduse kuritarvitamises.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu. Foto: RONEN ZVULUN/REUTERS/Sanpix

Edasised istungid keskenduvad tunnistuste ja asitõendite esitamisele, mille tõttu Netanyahu võib olla kohustatud 23. märtsi üldvalimiste kampaania ajal mitu korda nädalas kohtusse ilmuma. 

Netanyahu kindel toetaja knesseti spiiker Yariv Levin ütles pühapäeval, et kohus peab protsessi järgmise etapi edasi lükkama, kuna praegune menetlus kujutaks endast «jõhkrat sekkumist valimisprotsessi». 

Levini sõnul on ebaõiglane, et süüdistus saab esitada oma seisukohad valimiskampaania ajal, kaitse seisukohtade esitamine on aga plaanitud valimistejärgsele ajale. 

Viimased arvamusküsitlused näitavad, et Netanyahu parempoolne Likud on endiselt populaarseim erakond, kuid koos konservatiivsete liitlastega 61-kohalise enamuse moodustamine ei ole kaugeltki kindel. 

Esmakordselt oma poliitilise karjääri jooksul tuleb Netanyahul tegemist teha olukorraga, kus silmapaistev poliitik on Likudist lahku löönud ja oma partei loonud. Gideon Sa'ar läheb valimistele Uue Lootuse parteiga.

Netanyahule on esitatud süüdistus altkäemaksuvõtmise, kelmuse ja usalduse kuritarvitamise eest kolmes erinevas korruptsioonikaasuses. Peaminister eitab kõiki süüdistusi ning süüdistab meediat, korrakaitseorganeid ja kohtuid temavastases «nõiajahis».

Tõsiseim süüdistus puudutab väidet, et Netanyahu pakkus meediamogulile Shaul Elovitchile ja tema telekomifirmale Bezeq kasulikku poliitikat positiivse meediakajastuse eest uudisteportaalis Walla!. Elovitch ja ta naine on samuti kohtupingis.

Samuti süüdistatakse Netanyahut teenete pakkumises positiivse meediakajastuse eest Iisraeli kõige populaarsemas ajalehes Yediot Aharonotis. 

Iisraeli peaministrit süüdistatakse ka sigarite, šampanja ja ehete vastuvõtmises (umbes 180 000 euro väärtuses) teenete eest. 

Süüdimõistmise korral peaks Netanyahu tagasi astuma, kuid eeldatavalt võib protsess aega võtta aastaid.

Netanyahu vastased meeleavaldajad kogunesid esmaspäeval kohtuhoone ees juba varem kasutatud loosungiga «Crime Minister».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles