Iisraeli peaminister eitas korruptsioonisüüdistusi

Copy
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu Foto: Nir Alon/ZUMAPRESS.com

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu eitas esmaspäeval lühikesel kohtuistungil talle esitatud korruptsioonisüüdistusi.

Netanyahut süüdistatakse altkäemaksuvõtmise, kelmuse ja usalduse kuritarvitamise eest kolmes erinevas korruptsioonikaasuses. 

Tõsiseim süüdistus puudutab väidet, et Netanyahu pakkus meediamogulile Shaul Elovitchile ja tema telekomifirmale Bezeq kasulikku poliitikat positiivse meediakajastuse eest uudisteportaalis Walla!. Elovitch ja ta naine on samuti kohtupingis.

Samuti süüdistatakse Netanyahut teenete pakkumises positiivse meediakajastuse eest Iisraeli kõige populaarsemas ajalehes Yediot Aharonotis. 

Lisaks süüdistatakse Iisraeli peaministrit sigarite, šampanja ja ehete vastuvõtmises (umbes 180 000 euro väärtuses) teenete eest. 

Läinud kuul tunnistas Netanyahu oma süütust kirjalikult, kuid kohus nõudis, et ta teeks seda ka isiklikult.

«Ma kinnitan minu nimel esitatud kirjalikku vastust,» ütles Iisraeli kauaaegseim peaminister Jeruusalemma kohtus, kui kohtunik Rivka Feldman Friedman oli süüdistused ette lugenud.

Netanyahu viitas 18. jaanuaril esitatud avaldusele, kus tema kaitsemeeskond ütles, et «peaminister eitab süüdistusi» kõigis kolmes kaasuses.

71-aastane valitsusjuht veetis esmaspäeval kohtusaalis vaid 20 minutit, kuid istung jätkus tema lahkumise järel veel mitu tundi. Advokaadid Boaz Ben Zur ja Amit Hadad süüdistasid seejuures peaprokurör Avichai Mandelbliti rikkumistes kaasuse menetlemisel.

Nad väitsid, et osa juurdlusi peaministri suhtes algatati ilma asjakohase loata.

Netanyahu on korduvalt väitnud, et on poliitilise nõiajahi ohver ja tema vastu esitatud süüdistused väljamõeldud.

Kohtuprotsessi edasine ajakava pole veel paika pandud, kuid võib juhtuda, et Netanyahu peab enne 23. märtsi üldvalimisi käima kohtus mitu korda nädalas.

Tema advokaadid palusid protsessi edasi lükkamist mitme kuu võrra, kuna neil olla kaasuse keerukuse tõttu vaja rohkem aega ettevalmistuste tegemiseks. Kohtunikud ei ole veel otsustanud, et kas palvet rahuldada.

Netanyahu kindel toetaja knesseti spiiker Yariv Levin ütles pühapäeval, et kohus peab protsessi järgmise etapi edasi lükkama, kuna praegune menetlus kujutaks endast «jõhkrat sekkumist valimisprotsessi». 

Levini sõnul on ebaõiglane, et süüdistus saab esitada oma seisukohad valimiskampaania ajal, kaitse seisukohtade esitamine on aga plaanitud valimistejärgsele ajale. 

Viimased arvamusküsitlused näitavad, et Netanyahu parempoolne Likud on endiselt populaarseim erakond, kuid koos konservatiivsete liitlastega 61-kohalise enamuse moodustamine ei ole kaugeltki kindel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles