Põhja-Iirimaal esitati süüdistused piirikontrolli vastase grafiti eest

Copy
Kõnealune grafiti.
Kõnealune grafiti. Foto: Brian Lawless/PA

Põhja-Iirimaal esitati kahele mehele kriminaalsüüdistus seoses grafitiga, milles mõisteti hukka Brexiti-järgne piirikorraldus.

Üks 21-aastane ja üks 25-aastane mees peeti kinni laupäeval. Neile esitati süüdistus grafiti eest «Reeglid enam ei kehti» ning «Me ei toeta piiri Iiri merel», millega viidatakse Brexiti leppe Põhja-Iiri protokollile. 

Kuigi Larne'i ja Belfasti sadamatest saadeti töötajad eelmisel nädalal pärast sarnaseid ähvardusi koju, siis kohtuniku sõnul pole tõendusmaterjali, mis viitaks meeste kavatsusele sadamaametnikke rünnata. Neile esitati hoopis süüdistused seoses vara kahjustamisega. 

Põhja-Iirimaa suhtes kehtestatud reeglid Brexiti leppes näevad ette territooriumi sisulist jäämist EL-i tolliliitu ja ühisturule. Selle eesmärk on vältida nõndanimetatud kõva piiri tekkimist Iirimaaga, mis oli tulipunkt üle 30 aasta kestnud konfliktis Briti ülemvõimu vastu, mis suuresti lõppes 1998. aasta rahuleppega. 

Põhja-Iiri unionistid peavad aga tollikontrolli läbiviimist Suurbritannia saarelt saabuvate toodete suhtes rünnakuks oma põhiseadusliku positsiooni vastu Ühendkuningriigi koosseisus. 

«Selged barjäärid, mida see rajab meie saarte, perekondade, sõprade ja kaaskodanike vahele reisimisel ja kaubanduses, on üheselt «piiranguteta» Ühendkuningriigi vastand,» teatas esmaspäeval unionistide rühmitus Apprentice Boys.

Põhja-Iirimaal võimuloleva Demokraatlik-Unionistliku Partei (DUP) petitsioon piirikontrolli peatamiseks on saanud praeguse seisuga 135 000 allkirja. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles