Tunne Kelam: oleksin eurosaadikuna teinud sama, mida Riho Terras (5)

Postimees
Copy
Tunne Kelam.
Tunne Kelam. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES /

Endine Euroopa Parlamendi liige Tunne Kelam vahendas, et Josep Borrelli visiit Moskvasse lõppes ühtse Euroopa Liidu välispoliitika jaoks katastroofiga. Seda nii poliitilises kui ka moraalses mõttes. 

«Olen nõus Urmas Paetiga, et asi pole niivõrd Borrelli isiklikus algatuses või huvis Moskvasse minna, vaid selle taga võib tunda mitmete EL suuremate liikmesriikide huvi ja toetust. Tegemist on katsega hakata ehitama pragmaatilist silda, et saada üle rohkem kui kuue-aastasest vastasseisust, mille põhjustas Putini režiimi agressioon Ukraina vastu ning Krimmi annekteerimine,» sõnas Kelam.

«Ometi ei võta see isiklikku konkreetset vastutust Euroopa Komisjoni asepresidendilt ja liidu ühtse välispoliitika kõrgelt esindajalt,» ütles Kelam, kelle sõnul läks Borrell Moskvasse ignoreerides mitme liikmesriigi hoiatusi. «Ta ignoreeris ka ettepanekuid seostada visiit konkreetsete tingimustega Aleksei Navalnõi vabastamiseks ning meeleavaldajate represseerimise lõpetamiseks. Borrell ei esindanud Moskvas EL ühtset seisukohta, ta levitas Lavrovi kõrval seistes valeinfot nagu poleks liikmesriikidest keegi veel nõudnud uute sanktsioonide kehtestamist,» ütles Kelam.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles