Vaesuse vastu aitavad meeskonnatöö ja solidaarsustunne

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: arhiiv

Märksõnad vaesuse ennetamisel ja leevendamisel on meeskonnatöö, solidaarsustunne


ning nõustamine.  Ühiskond on nagu üks suur meeskond ning selle toimimisel on


igaühel meist oma osa - leiti tänasel sotsiaalministeeriumi ümarlaual.

Sotsiaalteadlane Avo Trumm tõi ümarlaual esinedes võimalustena vaesuse leevendamisel välja näiteks nõustamise, sotsiaalsete riskide ennetamise, sotsiaalkindlustuse ning toetused ja teenused.

Trumm rõhutas nõustamine tähtsust ehk siis seda, kuidas tuua probleemid avalikuks ja leida neile sobivad lahendused. Konkreetsemate näidetena võib siin tuua võlanõustamise, tööturuteenused ning karjäärinõustamise.

Paneeldiskussioonis keskenduti vaesuse ennetamisele  ja leevendamisele. Näiteks
otsisid ümarlaual osalejad vastust küsimusele, millist strateegiat tuleks eelistada
– kas kasvatada jõukust või leevendada vaesust.

Arutelus osalejad leidsid, et tegelema peab mõlema teemaga samaaegselt - kui kogu tähelepanu on suunatud rikkuse kasvatamisele, siis üksnes sellega vaesust ei leevenda.

WHO juht Eestis Jarno Habichti sõnul on oluline meeles pidada, et vaesus Eestis on siiski vähenenud. Habichti arvates ei tohiks lõhkuda seda, mis on seni hästi töötanud ning ära võtta ressurssi sealt, mis on siiani aidanud vaesust leevendada.

Tänases majandusolukorras raskustesse sattunutele nõu andes ei soovitanud Avo Trumm võltsoptimismi, mis võib samuti kahjulikult mõjuda. Habicht arvas, et tervise valdkonna tugevate külgedena Eesti olukorras võiks välja tuua solidaarse
ravikindlustussüsteemi, kus lastele ja pensionäridele on arstiabi tagatud ning
kättesaadava esmatasandi arstiabi.

Haridus- ja teadusministeeriumi üldhariduse osakonna juhataja Tiina Kivirand tõi positiivse näite haridusvaldkonnast - avanenud on Euroopa Sotsiaalfondi rahad ning nende abil on võimalik ümber õppida. See omakorda leevendab töötust.

DHL Estonia AS esindaja Elar Killumetsa arvates on individualistide aeg läbi saanud ning inimesed vaatavad rohkem ka enda poole – kuidas saaks teisi aidata ja ise panustada.

Sotsiaalministeeriumi korraldatud vaesuse teemalisel ümarlaual 20. jaanuaril arutati vaesuse mõjude üle inimesele, perekonnale ja riigile.

Ümarlaua teises paneeldiskussioonis arutlesid vaesuse ennetamise ja leevendamise üle sotsiaalteadlane Avo Trumm, haridus- ja teadusministeeriumi üldhariduse osakonna juhataja Tiina Kivirand, Maailma Terviseorganisatsiooni juht Eestis Jarno Habicht ja DHL Estonia AS esindaja Elar Killumets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles