USA senatis algab Trumpi tagandamisprotsess

Copy
Senati enamuse liider Chuck Schumer tagandamisistungi eel Kapitooliumile saabumas.
Senati enamuse liider Chuck Schumer tagandamisistungi eel Kapitooliumile saabumas. Foto: Reuters/ScanPix

USA senatis algab täna endise presidendi Donald Trumpi tagandamisprotsess, milles senaatoritel on vandekohtunike roll.

Protsess läheb käima kell üks pärastlõunal kohaliku aja järgi ning see algab debati ning hääletusega protsessi põhiseaduslikkuse üle. 

Demokraatidest süüdistajad, kelle sõnul pani Trump oma toetajaid Kapitooliumile tormi jooksma õhutades toime raskema põhiseadusvastase kuriteo kui ükski senine USA president.

Süüdistust toetatakse videotõenditega, mis peaksid näitama, et novembris Joe Bidenile valimised kaotanud Trump õhutas oma toetajais viha ja vallandas 6. jaanuaril tormijooksu kongressile.

Videokaadrid ei tõota meeldivat vaatepilti paljudele senaatoritele, kel tuli tol päeval vägivaldse rahvahulga eest pakku joosta. 

Paljud vabariiklased on sellest hoolimata kinnitanud, et ei mõista Trumpi süüdi.

Trumpist saab esimene USA president, kelle üle peetakse kaks tagandamisprotsessi, 2020. aastal pääses ta ametisesundi kuritarvitamise süüdistusest, ja esimene, keda tagandatakse pärast ametiaja lõppu.

Demokraatide süüdistusmeeskonna sõnul pani Trump toime rängima põhiseadusvastase kuriteo USA ajaloos, tema kaitsjad tuginevad peaasjalikult protseduurilisele väitele, et endist presidenti ei ole võimalik tagandada. Kaitsjate sõnul on senati kohtuprotsess absurdne.

Demokraatide käes on 100 senatikohast 50 ja võrdse seisu korral annab otsustava hääle asepresident. Trumpi süüdimõistmiseks on aga vaja kahe kolmandiku toetust, mis tähendab, et süüdistajate leeri peab üle minema ka 17 vabariiklast.

Kui senat peaks Trumpi süüdi mõistma, korraldatakse lihtenamuse alusel hääletus, kas keelata Trumpil tulevikus riigiametis töötamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles