Suurbritannia kaalub uuest söekaevandusest loobumist

Copy
Söekaevanduse töötajad. Foto on illustreeriv.
Söekaevanduse töötajad. Foto on illustreeriv. Foto: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Briti võimud teatasid teisipäeval, et vaatavad üle vastuolulise plaani rajada Loode-Inglismaale uus söekaevandus.

Austraalia kaevandusfirma West Cumbria Mining arendatav projekt asub Whitehaveni linna lähedal. Kaevandusega varustataks Euroopa ja Briti terasetootjaid metallurgilise kivisöega.

Cumbria maavalitsus andis plaanile algse heakskiidu oktoobris, hoolimata keskkonnaaktivistide etteheidetest, kuid lõplikku luba pole veel antud.

Nüüd teatas maavalitsus, et on saanud uut teavet, mille valguses vaadatakse otsus üle.

Teisipäevase otsuse taga on Briti valitsuse hiljutine raport kliimamuutuse kohta, kus tuuakse välja piirid kasvuhoonegaaside emissioonile perioodil 2033-2037.

Peaminister Boris Johnsoni valitsus otsustas jaanuaris jätta otsuse uue kivisöekaevanduse rajamise üle kohaliku omavalitsuse kätesse.

Keskkonnaaktivistid on süüdistanud valitsust enda seatud kliimaeesmärkide õõnestamises.

Pahameele taustal on ka ÜRO kliimatippkohtumine COP26, mis on plaanis sel aastal Glasgow linnas Šotimaal.

Greenpeace tervitas otsust kaevandusluba üle vaadata.

«Kui Cumbria maavalitsus otsustab oma meelt muuta, on see väga teretulnud kannapööre,» ütles Greenpeace UK teadusjuht Doug Parr.

«On täiesti õige, et maakond peaks plaani uue söekaevanduse jaoks üle vaatama, võttes arvesse tõendeid selle kohta, kui kahjulik see oleks meie kliimale ja ÜK rahvusvahelisele mainele.» Ta lisas: «Isegi kui Cumbria söekaevandusest loobub, toob see endiselt ÜK-le häbi aastal, mil me pidanuks näitama maailmale kliimameetmete osas eeskuju.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles