Xi: Hiina on avatud vaktsiinikoostööle Kesk- ja Ida-Euroopaga

Copy
Hiina president Xi Jinping videotippkohtumisel Kesk- ja Ida-Euroopa riikide liidritega.
Hiina president Xi Jinping videotippkohtumisel Kesk- ja Ida-Euroopa riikide liidritega. Foto: ZUMAPRESS.com / Scanpix

Hiina on valmis kaaluma «vaktsiinikoostööd» Kesk- ja Ida-Euroopa riikidega, ütles president Xi Jinping teisipäeval pärast videokohtumist Euroopa liidritega.

Serbia on saanud miljon annust Hiinas väljatöötatud koroonavaktsiini ning Ungari ja Hiina vaktsiiniarendajad teevad koostööd, ütles Xi.

Uudisteagentuuri Xinhua teatel ütles Ungari peaminister Viktor Orbán kohtumisel, et ta loodab Hiina esimeste vaktsiinitarnete saabumist järgmisel nädalal.

Orbán kiitis Hiina teaduskogukonda Sinopharm vaktsiini väljatöötamise eest ning tänas Ungari meditsiinispetsialiste, kes külastasid Hiinas vaktsiini tootmise keskuseid ja konsulteerisid sealsete asjatundjatega.

Ungari peaminister ülistas «Hiina võimude konstruktiivset suhtumist, mis on võimaldanud meil allkirjastada vaktsiinide ostmise leping».

Ungari oli esimene Euroopa Liidu riik, mis andis Sinopharmi koroonavaktsiinile kasutusloa, ning on ostnud piisavalt annuseid 2,5 miljoni elaniku vaktsineerimiseks.

Peking «kaalub aktiivselt sellist koostööd» teiste valitsustega, tsiteeris Xinhua presidendi sõnu Hiina ning Kesk- ja Ida-Euroopa tippkohtumisel.

Hiina püüab tugevdada suhteid Kesk- ja Ida-Euroopa valitsustega osana jõupingutustest laiendamaks turge ekspordile ning Hiina ehitus- ja teistele firmadele tegevuseks välismaal.

Fookus nõndanimetatud 17+1 grupile on tekitanud muret Prantsuse, Saksa ja teiste lääneriikide valitsustes, kelle hinnangul püüab Peking kanda kinnitada Euroopa Liidus.

Poola president Andrzej Duda ütles teisipäevasel videokohtumisel, et parim viis aidata majandustel pandeemia järel taastuda on kaubanduse laiendamine. Poola ei ole seni otsustanud Hiina vaktsiinide kasuks.

Xinhua teatel ütles Xi, et Hiina kavatseb importida järgmise viie aasta jooksul Ida- ja Kesk-Euroopast rohkem kui 170 miljardi dollari väärtuses põllumajandus- ja teisi tooteid.

Peking püüab arendada uusi kaubandussuhteid ja vähendada sõltuist USA-st pärast kaubandussõda Washingtoniga.

«Me peame süvendama koostööd põllumajanduses,» ütles Xi.

Ta väljendas ka toetust Shanghai Fudani ülikooli plaanile avada ülikool Ungaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles