Sotside reiting langes kahe aasta madalaimale tasemele (30)

BNS
Copy
SDE juht Indrek Saar.
SDE juht Indrek Saar. Foto: Tairo Lutter

Kui valitsuse juhtparteiks tõusnud Reformierakond jätkab reitingutabelis ülikindla liidrina, siis sotsiaaldemokraatide toetus on kahanenud viimase kahe aasta madalaimale tasemele, selgub Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud Norstad Eesti küsitlusest. 

Viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 31,9 protsenti, Keskerakonda 20,5 protsenti ja Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE) 17,9 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Reformierakonna toetus kasvas nädalaga 1,2 protsendi võrra ning nelja nädalaga on peaministripartei oma toetust kasvatanud 3,5 protsendi võrra. Keskerakonna toetus nädalaga ei muutunud. Tõusvas trendis jätkab aga EKRE, kelle toetus on seitsme nädalaga kasvanud 4,3 protsendi võrra.

Esikolmikule järgnevad Eesti 200 14,1 protsendi, Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 6,4 protsendi ning Isamaa 5,8 protsendiga. Eesti 200 toetus on aasta algusega võrreldes langenud 2,4 protsendi võrra. SDE on neli nädalat järjest vähehaaval toetust kaotanud ning on nüüd madalaimal tasemel alates 2019. aasta algusest, kui Norstati reitinguid avaldama hakati. 

Koalitsioonierakondi toetab kokku 52,4 protsenti ja opositsioonierakondi 30,1 protsenti.

Teadur Martin Mölderi sõnul on valitsuse vahetumise varjus nüüdseks selgunud ka sellest lühiajalised võitjad ja kaotajad. Pärast uue valitsuse ametisse astumist on suhtelist toetust kasvatanud Reformierakond ja EKRE ning toetust on kaotanud Eesti 200 ja sotsiaaldemokraadid. «Tundub, et kui valitsusest langes välja kahe viimase peamine ideoloogiline antipood EKRE, kannatas ka nende toetus, mis oli suuresti üles ehitatud valitsusele vastandumisele,» märkis Mölder. 

«Näeme, et Reformierakonna toetus on kasvanud ennekõike naissoost valijate hulgas. Praegu on meeste ja naiste toetuste vahe Reformierakonna puhul rekordiliselt suur. Kui soolised erinevused on Reformierakonna toetuses varem olnud enamasti statistiliselt eristamatud, siis praegu on vahe umbes kaheksa protsendipunkti – nii suur pole see viimase kahe aasta jooksul veel olnud,» tõi Mölder välja. 

«Arvestades toetuste erinevusi meeste ja naiste puhul kõikide erakondade lõikes, on praeguseks tekkinud olukord, kus EKRE ja Reformierakonna toetus on meeste hulgas statistiliselt eristamatu. Kuigi Reformierakonnal on meeste hulgas veel umbes kolme protsendi suurune edumaa, ei saa statistiliselt päris kindel olla selles, kumb neist on meeste hulgas tegelikult hetkel kõige populaarsem erakond Eestis,» lisas Mölder. 

Sotsiaaldemokraatide toetus on langenud rekordmadalale. Eriti järsk on sotside toetuse langus meeste hulgas, kus see on langenud alla valimiskünnise. «Alla valimiskünnise on sotside toetus veel ka üle 50-aastaste ning üle 2000-eurose sissetulekuga valijate seas. Valimiskünnise tasemel või alla selle on nende toetus ka lastega valijate hulgas. Vaid lastetute valijate hulgas ületavad nad selgelt valimiskünnise,» lisas Mölder.

Kommentaarid (30)
Copy
Tagasi üles