Isamaa: Venemaale tuleb kehtestada täiendavad sanktsioonid (2)

BNS
Copy
Venemaa välisminister Sergei Lavrov ning ELi välis- ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja Josep Borrell reedel Moskvas. 
Venemaa välisminister Sergei Lavrov ning ELi välis- ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja Josep Borrell reedel Moskvas. Foto: EPA/Scanpix

Isamaa Erakonna eestseisus kutsub üles riigikogu pöörduma Euroopa Komisjoni ja Nõukogu poole, et nõuda Euroopa Liidu (EL) välispoliitika juhi Josep Borrelli tagasiastumist ning täiendavate sihitatud sanktsioonide kehtestamist Venemaale.

Isamaa on seisukohal, et Euroopa Liit peab üksmeelselt astuma vastu Venemaa pidevatele õigusriigi põhimõtete, inimõiguste ja rahvusvahelise õiguse rikkumistele ning kehtestama täiendavaid sanktsioone. Opositsiooniliidri Aleksei Navalnõi mürgitamisele ja alusetule vangistamisele ning jätkuvale agressioonile Ukrainas ei saa teisiti reageerida. Venemaa on oma viimaste sammudega selgelt tõestanud, et ei soovi suhete parandamist.

Euroopa Liidu välissuhtluses peab inimõiguste ning rahvusvahelise õiguse eest seisma Euroopa Liidu välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja, seda lähtudes kõikide liikmesriikide seisukohtadest. Josep Borrelli hiljutine visiit Moskvasse tõestas, et ta ei mõista, kui oluliste küsimustega on tegemist tänases keerulises julgeolekupoliitilises olukorras ega ole võimeline endale pandud kohustusi väärikalt täitma, märkis Isamaa. 

EL-i välispoliitika juht ignoreeris liikmesriikide hoiatusi, et lähtudes Venemaa viimastest sammudest, ei ole praegu sobiv aeg Moskva visiidiks. Oma visiidil vaikis ta ajal, mil Sergei Lavrov ründas avalikult nii Ukrainat kui Euroopa Liitu, samuti eksitas ta avalikkust väitega, et Euroopa riigid ei ole nõudnud täiendavaid sanktsioone Navalnõi vahistamise eest, kuigi sellekohane ettepanek tehti 25. jaanuaril toimunud Euroopa Liidu välisministrite nõukogul.

Euroopa Parlamendis algatasid 81 saadikut pöördumise, milles nõutakse Josep Borrelli ametist lahkumist. Isamaa eestseisus teeb ettepaneku, et riigikogu pöörduks Euroopa Komisjoni ja Nõukogu poole ning esitaks Eesti parlamendi seisukohad Borrelli eksimuste suhtes. Isamaa eestseisus leiab, et Josep Borrell peaks võtma poliitilise vastutuse ja tagasi astuma.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles