Patarei merekindlusena tuntud Kalaranna fort avab uksed

BNS
Copy
Patarei merekindlus, Patarei vangla.
Patarei merekindlus, Patarei vangla. Foto: Eero Vabamägi

Veebruari teises pooles avab Eesti Arhitektuurikeskus ekskursiooniprogrammiga ühe Tallinna suurejoonelisema arhitektuuripärli, Kalaranna forti uksed.

Giidituurid Patarei merekindlusena tuntud mastaapses hoones annavad võimaluse tutvuda kindluskompleksiga ning saada aimu selle mitmetest funktsioonidest aastakümnete vältel. 

Eesti Arhitektuurikeskuse juhi Raul Järgi hinnangul on võimas hoone üks silmapaistvamatest Tallinna rannajoonel. «Enne kindluskompleksi taassündi on ajaloo- ja arhitektuurihuvilised oodatud heitma pilku selle värvikasse eluloosse,» ütles Järg, lisades, et lisaks tuuridele merekindluses jätkab arhitektuurikeskus ekskursioonide korraldamist teistes igapäevaselt suletud hoonetes – alates veebruarist on huvilised oodatud tuuridele ka Tallinna Linnahallis ja Balti Manufaktuuris.  

Merekindluse rajamine algas aastal 1829, kui Vene keiser Nikolai I kinnitas Tallinna kaitsekava. Selle alusel hakati looma Tallinna ümber kindlustusvööndit, mis hõlmas ka ligi kahe meetri paksuste müüridega võimast Kalaranna forti. 19. sajandi keskpaigaks kaotas kaitserajatis oma sõjalise tähtsuse ning hoonekompleks kohandati ümber kasarmuks, kus paiknes periooditi üle mitme tuhande sõduri. Vabadussõja järel rajati kasarmusse kinnipidamisasutus ning rahva seas sai hoone Patarei vangla hüüdnime. Vanglaperioodiga on seotud ka hoone värskeim ajalugu ning kõige kurioossemad lood, mida giidid ka tuuridel osalejatega jagavad.

Pragu arendab hoonekompleksi ja piirkonda Patarei Merekindluse nime all US Real Estate OÜ, mille visiooni järgi saab kompleksist pealinna uus mereäärne süda äripindade, korterite, kaupluste, toidutänava ning meelelahutuskohtadega. 

Ekskursioon merekindluses kestab kokku 90 minutit.  Eesti Arhitektuurikeskuse korraldatud tuure viivad läbi professionaalsed giidid, keda ühendab huvi arhitektuuri ja selle ajaloo vastu. Lisainfot tuuride kohta Patarei merekindlusesse, Tallinna Linnahalli ja Balti Manufaktuuri leiab Eesti Arhitektuurikeskuse kodulehelt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles