Biden andis Pentagonile käsu Hiina rakkerühma moodustamiseks

Copy
USA president Joe Biden.
USA president Joe Biden. Foto: MICHAEL REYNOLDS / POOL/EPA

USA president Joe Biden teatas kolmapäeval, et andis kaitseministeeriumile käsu spetsiaalse Hiina rakkerühma moodustamiseks ja käskis Pentagonil ühtlasi viivitamatult läbi vaadata strateegiline lähenemine Pekingist lähtuvatele väljakutsetele.

Biden andis uuele rakkerühmale hinnangu andmiseks neli kuud.

«Et saaksime välja kujundada kindla tee Hiinaga seotud küsimustes, mis nõuavad kogu valitsuse pingutusi,» sõnas Biden.

Biden on prognoosinud, et USA rivaalitsemine Hiinaga võtab eelkõige «äärmise konkurentsi» vormi ja mitte ei kasva üle konfliktiks kahe suurvõimu vahel. 

Biden ütles pühapäeva uudistekanalis CBS eetrisse läinud intervjuus, et ei ole pärast ametisseasumist Hiina liidri Xi Jinpingiga rääkinud. 

«Ta on väga sitke. Tal ei ole – ja ma ei kritiseeri, vaid tõden reaalsust – tema kehas ei ole seda demokraatlikku, väikest D-luud,» naljatas Biden.

Biden hoiatas enne seda karmisõnalises avalduses suureneva autoritaarsuse eest Hiinas ja Venemaal.

USA mereväe teatel sõitis veebruari alguspäevil läbi Taiwani väina esimene Ameerika sõjalaev pärast president Bideni ametisseastumist. Arleigh Burke klassi raketihävitaja tegi rutiinse läbisõidu väinast, mis eraldab Taiwani Mandri-Hiinast.

Ühendriikide sõjalaevad teevad piirkonnas aeg-ajalt navigatsiooniõppusi, millele Hiina reageerib harilikult vihaselt, sest peab Taiwani oma territooriumi osaks.

Peking näeb väina läbivates laevades oma suveräänsuse rikkujaid, USA ja paljude teiste riikide silmis on see veetee aga osa kõigile avatud rahvusvahelistest vetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles