Biden: USA kehtestab sanktsioonid Myanmari riigipöörajatele

Copy
Min Aung Hlaing.
Min Aung Hlaing. Foto: Soe Zeya Tun/REUTERS

USA president Joe Biden ütles kolmapäeval, et Washington kehtestab sanktsioonid Myanmaris riigipöörde korraldanud sõjaväejuhtidele ja nende pereliikmetele.

Bideni sõnul külmutab tema administratsioon Ühendriikides muu hulgas umbes miljard dollarit kindralite raha. Lisaks kehtestatakse veel teisigi sanktsioone.

«Olen vastu võtnud määruse, mis võimaldab meil koheselt sanktsioneerida riigipööre korraldanud sõjaväejuhte ja nende perekondi ning äritegevust,» ütles Biden.

President kordas üleskutset vabastada Aung San Suu Kyi ja teised Myanmari demokraatlikult valitud juhtkonna vangistatud liikmed.

USA välisministeeriumi kõneisik Ned Price mõistis teisipäeval hukka jõukasutuse Myanmari riigipöörde vastu meelt avaldanud inimeste suhtes, öeldes, et «kõikidel inimestel on Birmas õigus rahumeelselt koguneda».

Praegu on kogu Myanmaris võim sõjaväe ülemjuhataja kindral Min Aung Hlaingi käes.

Euroopa Liit võib kehtestada Myanmari sõjaväele uued sanktsioonid seoses võimuhaaramisega, ütles teisipäeval EL-i välispoliitikajuht Josep Borrell, kuid hoiatas, et need sammud ei tohi kahjustada rahvast.

«Me vaatame praegu üle kõiki meie variante,» ütles Borrell Euroopa Parlamendis.

Borrelli sõnul on üks variant «täiendavad sihitud sanktsioonid eraisikutele ja äridele, mis kuuluvad sõjaväele».

EL-il on juba relvaembargo Myanmarile, samuti on külmutatud 14 isiku varad ja kehtestatud neile viisakeeld seoses rohingjade mahasurumisega.

Eelmisel nädalal aset leidnud sõjaväeline riigipööre Myanmaris on pälvinud ulatusliku rahvusvahelise hukkamõistu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles