Raport: Trumpi poliitika tõi kaasa tohutu hulga asjatuid surmasid (1)

Copy
USA endine president Donald Trump.
USA endine president Donald Trump. Foto: Reuters / Scanpix

Värske uuringu andmeil viis USA endise presidendi Donald Trumpi administratsiooni poliitika kümnete või isegi sadade tuhandete asjatute surmadeni Ühendriikides. 

Meditsiiniekspertidest koosneva komisjoni raport avaldati meditsiiniajakirjas Lancet ning seda on kajastanud teiste seas USA ajakirjad Forbes ja USA Today ning majandusuudiste kanal Bloomberg.

Raporti esitlusel öeldi, et Trump kasutas ära madala ja keskmise sissetulekuga heledanahaliste inimeste viha ja rassismi, mis oli tekkinud nõrgenenud tulevikuväljavaadete taustal. Nii sai Trump toetust poliitikale, mis oli ohtlik tervisele, kuid kasulik ettevõtetele ja kõrgema sissetulekuga inimestele.

Raport uuribki Trumpi ametiaja sotsiaal- ja tervishoiupoliitikat.

Raportis kirjeldatakse endise presidendi tegutsemist koroonaga seoses küündimatu ja ebapiisavana. Trumpi süüdistatakse tervishoiuametnike nõuannetele vilistamises ning viirusevastaste ohutusnõuete, nagu näomaskide kandmine, politiseerimises.

Raportis öeldakse, et Trumpi pandeemiaabinõud aitasid kaasa viiruse levikule USAs.

Raport: rahva kehva tervise põhjus on siiski sügavamal

Forbesi andmeil räägitakse raportis ka sellest, et Trumpi ametiajal tehtud kärped tervisehoiuasutustes ja rahvusvahelistes tervishoiuprogrammides kahjustasid tugevalt riigi pandeemiaga toimetuleku võimekust. Nende tagajärjeks olid kümned tuhanded tarbetud surmad, seisab raportis.

Kuigi vastutust koroona surmajuhtumite eest aetakse osaliselt Trumpi kaela, leitakse USA Today andmeil raportis siiski, et rahva kehva tervishoiuolukorra põhjused on sügavamal. Neid on mõjutanud aastakümnetepikkune tervishoiu- majandus- ja sotsiaalpoliitika.

Raportist selgub, et 40 protsenti viimase aasta koroonasurmadest oleks USA-s saanud vältida juhul kui keskmine suremus riigis oleks olnud samal tasemel teiste G7 riikidega.

USA Today andmeil selgub raportist, et USA keskmine eluiga on juba aastakümneid teiste tööstusriikide omast madalam.

Raport ei säästa ei vabariiklasi ega demokraate. Esile tõstetakse ka president Ronald Reagani aegset neoliberalistlikku poliitikat. Lisaks kirub raport Bill Clintoni allkirjastatud föderaalset kriminaalseadust, millega kaasnes rohkem vanglasse saatmisi, ning Clintoni toetust sellele, et sotsiaalabi muutus raskemini kättesaadavaks.

Kliima, keskkonna ja töötingimuste halvenenud seis

Forbesi andmeil tõid Trumpi ametiajal veelgi süvenenud aastakümnetepikkused poliitilised ebaõnnestumised aastal 2018 USAs kaasa 450 000 tarbetut surma. Lisaks sellele tõi Trumpi tegevus teistel aastatel kaasa kümneid tuhandeid tarbetuid surmasid.

Forbesi andmeil seisab raportis, et Trumpi kliima- ja keskkonnaga seotud tegevus tõstis USA suremust ning tõi ainuüksi tunamullu kaasa üle 22 000 lisasurma. Ajakirja andmeil on Trump muutnud kehtetuks vähemalt 80 keskkonna- ja töötingimustega seotud kaitsemeedet.

Lanceti raporti andmeil vähendavad Trumpi administratsiooni otsused õhusaaste piiramist, mis on oluline tegur eelmainitud ülemääraste surmajuhtumite taga.

Raportis hinnatakse, et Trumpi administratsiooni kivisöe-, nafta- ja gaasikasutust julgustav poliitika ning tema ametiajal vähenenud saastepiirangud on suurendanud kasvuhoonegaaside eraldamist atmosfääri.

Praeguse presidendi Joe Bideni ametiaja algul toimunud naasmine Pariisi kliimaleppesse on Lanceti raporti sõnul USA olulisim samm keskkonnakaitse küsimustes.

Sellest hoolimata rõhutab raport tõeliste muudatuste olulisust.

Raporti andmeil tühistas Trumpi administratsioon aastakümnete pikkused saavutused riigi kliimapoliitikas ning USA-lt nõutakse uuesti muuhulgas ka õhu- ja veekvaliteedi kaitseabinõude tarvitusele võttu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles