Kuidas saab 5G sinu jaoks kasulik olla?

Telia Eesti AS
Copy
Foto: Telia Eesti AS

Üha rohkem räägitakse sellest, kuidas 5G tehnoloogia hõlbustaks ja kiirendaks paljude valdkondade arengut, mis omakorda elavdaks majandust ja riiki tervikuna. Kas sina tead, mida 5G tähendab ja milliseid võimalusi tulevikus endaga kaasa toob?

5G on eelmiste mobiilsidetehnoloogiate edasiarendus, mille eesmärk on luua kiiremad ühendused järjest suuremate andmemahtude edastamiseks. 5G vähendab allalaadimise ooteaega, muutes andmevahetuse kiiremaks ja kvaliteetsemaks ning pakkudes võimalusi seninägematute uute teenuste sünniks.

5G tehnoloogia kasutuselevõtt on suur arenguhüpe kogu ühiskonnale, millest võidavad nii eraisikud, ettevõtted kui kogu majandus. 

Foto: Telia Eesti AS

Eraisikule

5G tehnoloogia toob tulevikus kaasa kuhjaga uusi võimalusi kodust töötamiseks ja meelelahutuseks:

  • Kodukontori võimalus ka maapiirkondades, kus netiühendus on praegu liiga aeglane, et pidada videokonverentse ja -kõnesid ning töötada andmemahukate tarkvaradega. Samuti kodukontori võimaluse laiendamine ametikohtadele, kus kasutatakse tarkvara, mis vajab efektiivseks töö tegemiseks head levi, kiirust ja võimalikult väikest viiteaega. Näiteks disainerid, programmeerijad, insenerid jne.
  • Muretum videosisu striimimine – olgu selleks siis kas või 4K või 8K formaadis Netflixi, Youtube’i, Apple TV või mõne muu teenusepakkuja sisu. Meelelahutuse tarbimine kolib internetti ja kiirem ühendus tagab meeldivama elamuse.
  • Uutmoodi sündmuste nautimine. 5G võimaldab vaadata kontserte, spordivõistlusi ja muid üritusi otse teleekraanilt või läbi virtuaalreaalsuse prillide. Seejuures on võimalik valida, kus on soov neid vaadata - kas saalis koos teiste pealtvaatajatega, laval esineja kõrval või vaadata jalgpallimängu läbi kohtuniku silmade.
  • Mugavam ja vahetum online-mängude mängimine. 5G pakub kvaliteetsele mängugraafikale sobivat kõrget andmesidekiirust, et mängimine muutuks veelgi kaasahaaravamaks.
  • Uuel tasemel sisseostude tegemine. Näiteks testitakse hetkel Eestis nutipoodi (nn Roheruum), mis töötab Telia 5G võrgul ning kus puuduvad teenindajad -  süsteem võimaldab kliendil poeskäigu ise edukalt teostada. Kuna Telia 5G võrgu abil edastatakse poest pilti reaalajas, siis on poepidamine turvaline ja virtuaalassistendi pakutud abi kiire.

Ärile

  • Kiirem andmevahetus – 5G lahendused võimaldavad ettevõtetel ja töötajatel oma tööd efektiivsemalt teha, seda tänu kiiremale suhtlusele ja võimekamatele operatsioonisüsteemidele.
  • Tark tööstus – 5G lahendused toovad kaasa tootmise automatiseerimise ja targa optimeerimise, mis omakorda tähendab ettevõtte jaoks kulude kokkuhoidu. Võimalus kaasata tööstusvaldkonna eri harudesse rohkem robottööjõudu.
  • Innovatsioon ja tehnoloogiline areng on võimalik tänu 5G-l baseeruvatele protsessimuudatustele ja efektiivsematele süsteemidele. Eesti ettevõtetel on võimalus arendada välja 5G tehnoloogial põhinevaid rakendusi, tarkvarasüsteeme ja tooteid ning konkureerida maailmaturul, aidates kaasa uute tehnoloogiate ja teenuste sünnile.  
Foto: Telia Eesti AS

Ühiskonnale

  • Isejuhtiv transpordisektor. 5G toob tänavatele autonoomsed sõidukid, aitab planeerida liikluskorraldust ning leevendada liiklusummikuid, samuti ennetada ja vältida avariisid.
  • Suured muutused meditsiinivaldkonnas. Ülikiired 5G ühendused võimaldavad pakkuda arstiabi ka distantsilt, näiteks võib kogenud kirurg anda juhiseid või nõuandeid teises riigis asuvale personalile või sooritada ise operatsiooni distantsilt robotite abil. Telemeditsiini areng tooks kaasa ka eriarstiabi kättesaadavuse väiksemates maapiirkondades, mis on täna üks kitsaskohti.
  • Digitaliseerimine aitab luua paremad tingimused vajalike teenuste kättesaadavuse parandamiseks, näiteks edendada kaugõppe võimalusi ning pakkuda loenguid ja koolitunde ka üle võrgu.
  • 5G areng logistikasektoris aitaks tõsta ka ühiskonna turvalisust. Näiteks saaks mehitamata droone kasutada mõne hädavarustuse transportimiseks raskesti ligipääsetavatesse kohtadesse või metsatulekahjude avastamiseks enne nende levikut.

www.telia.ee/5g-vork

Copy
Tagasi üles