Senati vabariiklaste liider esines raevuka rünnakuga Trumpi aadressil (10)

Copy
USA senati vähemuse liider Mitch McConnell.
USA senati vähemuse liider Mitch McConnell. Foto: Reuters/ScanPix

USA vabariiklaste liider senatis Mitch McConnell esines laupäeval terava hukkamõistuga Donald Trumpi aadressil, nimetades teda 6. jaanuari rünnaku eest Kapitooliumile «moraalselt vastutavaks».

Trumpi süüdimõistmise poolt McConnell varem siiski häält ei andnud, sest tema sõnul ei saa endise presidendi üle senatis kohut mõista.

Trump pääses süüdistusest, kuigi seda toetas 57 ja vastustas 43 senaatorit. Seitsme vabariiklase häälest ei piisanud, sest süüdimõistmiseks olnuks vaja kahe kolmandikulist enamust. 

Washingtoni mõjukaim vabariiklane oli Trumpi sarjamisel vaid mõni minut pärast tema õigeksmõistmist raevukam kui kunagi varem.

Selgelt vihase kauaaegse vabariiklaste juhi sõnul kujutas Trumpi käitumine kongressi ründamisega seoses endast häbiväärset ametikohuste hülgamist. Ta lisas, et nüüd, kus Trump enam president ei ole, kehtivad tema suhtes riigi kriminaal- ja tsiviiliseadused.

«Ta ei ole veel millestki pääsenud,» lausus McConnell, kes saab järgmisel laupäeval 79-aastaseks ja on juhtinud senati vabariiklasi alates 2007. aastast. 

See oli jahmatavalt ränk Trumpi süüdistamine McConnelli poolt, kes võinuks kasutada paljuski samu sõnu, kui oleks otsustanud Trumpi süüdi mõista.

Kuid õigeksmõistmise poolt hääletades jätsid McConnell ja teised vabariiklased erakonna vaevlema siseheitlustes oma identiteedi määratlemisel pärast Trumpi kaotust novembris.

Ekspresidendi kirglikud poolehoidjad ja elektoraat, keda nad esindavad, on vastamisi traditsioonilisemate vabariiklastega, kelle hinnangul kahjustab Trump partei üleriigilist tõmbejõudu. 

Süüdimõistev hääl McConnelli poolt, mis oleks tõenäoliselt veel mõne vabariiklase seda tegema kallutanud, oleks tähendanud selgemat katset erakonda Trumpist distantseerida.

See võinuks aga 2022. aasta eelvalimistel kaasa tuua radikaalsemate vastaskandidaatide esilekerkimise ametisolevatele vabariiklastele, mis omakorda muutnuks keerulisemaks püüded senatis enamus saavutada. McConnell on üritanud aastaid sääraseid kandidaate eemal hoida. 

«Aeg hoolitseb selle eest ühel või teisel viisil,» ütles Iowa osariigi senaator Chuck Grassley partei käekäigu kohta. «Kuid pidage meeles, et juhiks saamiseks peab teil olema järgijaid.»

McConnell teavitas senati vabariiklasi eelnevalt meili teel, kuidas ta kavatseb hääletada, öeldes, et tagandamine ei ole ametist lahkunud presidendi puhul õiguslikut pädev. 

Kuid hiljem senatis avaldas ta selgelt oma vastumeelsust Trumpi käitumise suhtes.

«Pole mingit kahtlust, mitte mingisugust, et president Trump on sisuliselt ja moraalselt vastutav selle päeva sündmuste provotseerimise eest,» lausus ta. 

Veel enne novembris peetud valimis väitis Trump tõendeid esitamata korduvalt, et kui ta kaotab, siis demokraatide sohi tõttu. 

Ta kutsus oma poolehoidjad Washingtoni 6. jaanuariks, kui kongress pidi ametlikult kinnitama tema kaotuse Joe Bidenile ning esines Valge Maja juures provokatiivse kõnega ajal, mil kongressis käis häältelugemine. Tema poolehoidjate tormijooksu käigus Kapitooliumile hukkus viis inimest.

McConnell nimetas seda Trumpi tegevuse «prognoositavaks tagajärjeks». Mässuliste tagasikutsumise asemel ülistas tollane president McConnelli sõnul kurjategijaid.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles