ÜK on viiruse vastu vaktsineerinud 15 miljonit kõige haavatavamat

Copy
Briti peaminister Boris Johnson.
Briti peaminister Boris Johnson. Foto: Reuters/ScanPix

Suurbritannia valmistus täna liikuma oma vaktsineerimisprogrammi järgmisse faasi, olles saavutanud eesmärgi vaktsineerida 15 miljonit kõige haavatavamat inimest.

«See riik on jõudnud erakordse saavutuseni – teinud 15 miljonit kaitseüsti riigi haavatavamate inimeste käsivarde,» teatas Johnson Twitteris koos videosõnumiga.

Esmaspäevast alustatakse 65 kuni 69-aastaste ja kliiniliselt Covid-19 suhtes kõige ohustatumate kaitsepookimisega. 1,2 miljonit inimest on saanud juba kutse endale vaktsineerimise aeg kirja panna, teatas riigi tervishoiuamet (NHS).

ÜK valitsus oli seadnud eesmärgiks vaktsineerida selle nädala lõpuks 15 miljonit inimest neljast prioriteetsest rühmast.

Nendeks on kõik üle 70-aastased inimesed, hooldekodude elanikud ja töötajad, NHS-i personal ja viiruse suhtes kliiniliselt kõige ohustatumad inimesed.

Valitsus teatas laupäeval, et enam kui 14,5 miljonit inimest on saanud esimese vaktsiinidoosi.

Välisminister Dominic Raab ütles, et valitsus «on järje peal», et jõuda olulise tähiseni ning ametnikud võivad nüüd keskenduda kõigi üle 50-aasta vanuste vaktsineerimisele maiks ja kõigi täiskasvanute kaitsesüstimisele septembriks.

«(See on) esimene verstapost suuremast plaanist vaktsineerida aprilli lõpuks esimese doosiga 99 protsenti neist, kellel on oht surra (Covid-19 tagajärjel) ja seejärel kõik ülejäänud sügiseks,» ütles ta Sky Newsile.

Suurbritannia on Euroopas enim viiruse tõttu kannatanud riik, kus on tuvastatud pea 117 000 koroonasurma 28 päeva jooksul pärast positiivse koroonatesti tegemist. ÜK alustas ajaloo suurima vaktsineerimiskampaaniaga detsembris.

Nüüd on ÜK-s üks maailma suurim osakaal vaktsineeritud inimesi.

Viimastel nädalatel on nakkuste arv riigis märkimisväärselt langenud, sest karmid liikumispiirangud peatasid seni kasvanud nakatumise, haiglaravil viibivate ning viiruse tagajärjel surnud inimeste arvu.

Paranenud olukorra tulemusel soovitakse märtsi algul leevendada seni kehtinud rangeid liikumispiiranguid, hoolimata murest selle üle, et võib olla viirusetüvesid, mis on vaktsiinile resistantsemad.

Esmaspäevast hakkab kehtima 10-päevane karantiininõue 33 suure nakkuskordajaga riigist saabujale, hoolimata kriitikast, et nõue kehtestatakse liiga hilja.

Peaminister Boris Johnson ütles laupäeval, et on optimistlik koduspüsimise reeglite ettevaatliku leevendamise osas Inglismaal veebruari lõpul.

Ta lubas kogu vastava info järgmisel nädalal üle vaadata, enne valitsuse «teekaardi» kavandamist eelseisvateks kuudeks 22. veebruaril.

Kuid talle avaldavad survet mõned tema oma erakonna seadusandjad.

Liikumispiirangute osas skeptilised konservatiivid kutsusid Johnsonit üles tegema ajakava, mis maikuuks kõik piirangud lõpetaks.

Peaministrile saadetud kirjas kinnitasid konservatiivsete seadusandjate koroonast taastumise rühma juhid, et vaktsineerimise «ülikiire tempo» võimaldab seda.

«Vaktsiin annab meile koroonast immuunsuse, aga see peab andma meile immuunsuse ka koroonaga seotud piirangute osas,» kirjutasid nad.

«Kõik pärast 8. märtsi kehtima jäävad piirangud peaksid olema proportsioonis järjest suureneva inimeste arvuga, keda me kaitsnud oleme.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles