Pentagoni uus juht kinnitab oma pühendumust NATO-le ja liitlassuhetele

Copy
Lloyd Austin, Joe Biden ja Kamala Harris.
Lloyd Austin, Joe Biden ja Kamala Harris. Foto: Lisa Ferdinando/Dod/ZUMAPRESS.com

USA kaitseminister Lloyd Austin kinnitab järgmisel nädalal, et Washington on jätkuvalt pühendunud NATO-le ja et liitlastega peetakse tähtsate otsuste üle nõu.

NATO kaitseministrid kohtuvad virtuaalselt kolmapäeval ja neljapäeval ning uus Pentagoni ülem saadab «toetussõnumi selle kohta, kui tähtis NATO on», lausus Austini pressiesindaja John Kirby. «Ta soovib taaselustada meie pühendumust alliansile.» lisas Kirby. 

See on teravas kontrastis Donald Trumpiga, kes noomis NATO partnerriike sageli nende madalate kaitsekulude pärast ning nimetas allianssi kord isegi iganenuks. 

Kirby sõnul rõhutab Austin uue administratsiooni hoiakut, et «me oleme paremad koos tegutsedes, et meeskondlikkus teeb tugevamaks ja kollektiivne julgeolek on tegelikult jagatud vastutus». 

Päevakorras on kriitilise teemana tähtsal kohal USA vägede lahkumine Afganistanist, mis on kavas lõpule viia mai alguseks, kuigi Kirby sõnul otsustab selle lõpuks siiski president Joe Biden. 

NATO ametiisikud tundsid end mullu kõrvalejäetuna, kui Ühendriigid lahkumisplaanist teatasid, Saksamaa aga sooviks hoopis Afganistani-missiooni pikendada. 

«Nagu (Austin) on kõigis jutuajamistes ametivendadega, eriti NATO ametivendadega öelnud: me ei tee mingeid otsuseid ilma nendega asjakohaselt konsulteerimata ja arutamata.»

Möödunud aastal Washingtoni ja Talibani vahel allkirjastatud kokkuleppe kohaselt nõustus USA oma ja kõigi välismaiste vägede lahkumisega 2021. aasta maiks. Vastutasuks lubas Taliban mitmeid julgeolekutagatisi ja alustas rahukõnelusi Afganistani valitsusega, kuid vägivald riigis on viimastel kuudel hoopis kasvanud. 

Oma viimastel ametisoleku päevadel vähendas Trump ühepoolselt USA vägede arvukust Afganistanis 2500-ni, mis on madalaim tase alates sõja algusest aastal 2001.

USA kongressi ülesandel koostatud uuringus ärgitati lahkumisega viivitama, hoiatades, et see tähendaks tegelikult Talibani võitu. Ülejäänud jutuks tulevate teemade seas on USA vägede Saksamaalt osalise väljaviimise külmutamine.  

Mullu juunis oli Trump andnud Pentagonile korralduse kärpida Ühendriikide kohalolekut Saksamaal praeguselt 34 500-lt kuni 25 000-ni. 

Trump viitas sealjuures ühe põhjusena oma pahameelele, et Saksamaa ei täida NATO kaitsekulutuste sihte ja kohtleb USA-d ülekohtuselt kaubanduses. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles