Haitis avaldasid taas meelt tuhanded valitsusvastased

Copy
Port-au-Prince pühapäeval.
Port-au-Prince pühapäeval. Foto: VALERIE BAERISWYL/AFP

Haiti pealinnas Port-au-Prince'is kogunesid pühapäeval tänavatele tuhanded valitsusvastased meeleavaldajad, kes nõudsid diktatuuri lõpetamist.

Protestijad mõistsid ühtlasi hukka jätkuva rahvusvahelise toetuse president  president Jovenel Moïsele.

Mõnel pool puhkesid kähmlused protestijate ja politseinike vahel. Korrakaitsjad lasid käiku pisargaasi ja kasutasid kummikuule.

"Maha diktatuur!" karjusid meeleavaldajad.

Haiti opositsiooni poolt poliitilises kriisis presidendi ülesandeid täitma pakutud kohtunik Joseph Mécène Jean-Louis kutsus laupäeval rahvast üles võitlema selle vastu, mida nimetas diktatuuriks.

"Kutsun kõiki mehi ja naisi, kes vannuvad selle maa ja rahva suhtes lojaalsust, oma tahet väljendama," ütles Jean-Louis oma avalduses.

"Meil tuleb seista korruptsiooni, karistamatuse ja diktatuuri vastu, seista sotsiaalse õigluse ja julgeoleku eest," lisas Jean-Louis.

Haiti opositsioonierakonnad nimetasid Jean-Louisi ööl vastu esmaspäeva ajutiseks riigipeaks. Tegemist on järjekordse katsega kukutada president Jovenel Moïse, kelle ametiaeg on opositsiooni kinnitusel aegunud. 

Jean-Louis teatas videopöördumises, et nõustus opositsiooni ja kodanikeühenduste ettepanekuga asuda üleminekuperioodiks riigipea kohale. 

Moïse on omanud Haitil kontrollimatut võimu viimase aasta ning väidab, et jääb presidendi kohale kuni 2022. aasta 7. veebruarini. Opositsioon ei nõustu tema põhiseaduse tõlgendusega ja väidab, et presidendi ametiaeg on lõppenud. 

Poliitiline kriis ägenes pühapäeval, kui võimud teatasid, et nurjasid katse Moïse tappa ja valitsus kukutada. Opositsiooni teatel ei saa Moïse väita, et tegemist oli riigipöördekatsega, kuna tema mandaat on lõppenud. 

"Ootame, et Jovenel Moïse lahkuks presidendipaleest, et saaksime jätkata härra Mécène Jean-Louisi ametisseseadmisega," teatas opositsiooniaktivist André Michel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles