Popov: peame midagi ette võtma ja üsna kiiresti (30)

Carl-Robert Puhm
Copy
Arkadi Popov.
Arkadi Popov. Foto: Tairo Lutter

Lääne-Tallinna keskhaigla juht Arkadi Popov ütleb, et koroonaolukord Eestis on halvenemas ning reageerida tuleks kiiresti. Popovi sõnul tajub ta ohtu ka selles, et suurte numbritega ollakse ühiskonnas ära harjutud. 

«Me näeme, et nakatumise määr kasvab. Koos sellega kasvab ka haiglaravi vajadus. Kui vaadata statistikat, siis täna on kõige kõrgem voodihõive Lõuna meditsiinistaabi haiglates – praktiliselt 83 protsenti. Põhja regioonis ei ole olukord nii kriitiline ja voodihõive on 63 protsendi ringis,» andis Popov «Ringvaatele» ülevaate, lisades, et osa haiglate kõrge voodihõive on suuresti tingitud haiglasisestest kolletest.

Popovi hinnangul on seni kehtinud piirangud töötanud, aga mitte enam. «Ühelt poolt on regionaalsed piirangud töötanud. Meil õnnestus saavutada stabiilne olukord, kuigi see ei olnud väga hea olukord. [Aga praegune] juurdekasv ütleb, et me peame midagi ette võtma ja üsna kiiresti. Nädala aja pärast ootab meid veelgi suurem haiglaravi vajadus.»

Haiglajuht lisas, et tajub ohtu ka suurte numbritega ära harjumises. «Ma kardan, et me muutume vaikselt liiga tolerantseks suurte numbrite ja suremuse suhtes. See ei ole hea. Ma kuulen iga päev valve üleandmisel, et me kaotasime veel ja veel Covidi-patsiente. Inimesed harjuvad ja see on ohtlik. Täna on see moment, millal peaksime ütlema, et kui me ei taha nii kõrget suremust ja tervisehoiu ülekoormust, siis me peame sekkuma.»

Ka vaktsineeritud nakatuvad

Endine terviseameti kriisistaabi juht lisas, et vaktsiinid on vaid abivahend koroonaviirusega võitlemisel.

«Isegi kui inimene saab vaktsiini, on pärast esimest doosi risk nakatuda. See probleem on täitsa olemas ja oleme seda näinud ka meie haiglas (LTKHs – toim). Meil on olnud ka üksikjuhtum, kus inimene jäi haigeks vahetult pärast teise doosi saamist. Võimalik, et haigestumine juhtus vahetult pärast teist doosi, võimalik ka, et enne. Teame, et immuunsuse tekkeks vaja on kaks doosi pluss seitse päeva,» selgitas Popov, lisades, et vaktsiin kaitseb hästi raskete haiguskulgude eest. 

Plaanilise ravi piiramisel tuleb Popovi sõnul lähtuda haiglapõhisest lähenemisest. «Peab vaatama, kus haiglates on haiglaravi patsiendid. Kui me näeme, et regionaal- ja keskhaiglates on veel piisavalt vabu kohti, siis seal toimub plaanilise ravi osutamine samas mahus nagu detsembris või novembris.»

Lääne-Tallina keskhaiglat juhtiv Popov tõdes, et tema haiglas on praegu olukord parem kui näiteks detsembris. «Täna on meil rahulik. Hommikul oli meil 48 Covid-patsienti – see on detsembriga võrreldes üks paremaid tulemusi. Meil on olnud patsientide arv ka 80 pluss. Täna on meie maksimaalne kapatsiteet 85 voodikohta. Vahepeal oli praktiliselt 100-protsendiline voodihõive, aga täna saame kergemini hingata,» ütles Popov.

Kommentaarid (30)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles