Sloveenia paremtsentristlik valitsus võitis umbusaldushääletuse

Copy
Sloveenia peaminister Janez Janša Jüri Ratast tervitamas.
Sloveenia peaminister Janez Janša Jüri Ratast tervitamas. Foto: Kenzo Tribouillard / Pool/EPA

Sloveenia konservatiivse peaministri Janez Janša paremtsentristlik valitsus võitis esmaspäeval parlamendis umbusaldushääletuse, mis korraldati opositsiooni nõudmisel.

Opositsioon süüdistab valitsusjuhti püüdes muuta Sloveenia «autoritaarseks demokraatiaks».

Vasaktsentristlike opositsiooniparteide taotlust toetas 40 seadusandjat, valitsuse umbusaldamiseks oleks vaja olnud 46 toetushäält.

Tegu oli juba teise katsega Janšat kukutada. Samasugune katse jaanuaris ebaõnnestus, kuna mitu parlamendisaadikut oli haigestunud COVID-19-sse.

Opositsioonilise partei DESUS liider Karl Erjavec ütles, et tal on kahju, et umbusaldamist toetas ainult 40 saadikut. «Ma ootasin rohkem,» sõnas ta.

«Aeg muutusteks ei ole veel saabunud,» ütles Erjavec ja lisas, et valijad peavad nüüd andma valitsusele hinnangu järgmistel üldvalimistel tuleval aastal.

Janša tõrjus esmaspäevasel parlamendidebatil opositsiooni süüdistusi, nimetades umbusaldushääletuse nõudmist destruktiivseks farsiks ja maksumaksjate rahade raiskamiseks.

«Meie valitsus on teinud palju rohkem kui eelmine, vähema aja ja karmides epideemia tingimustes. Kodanikud teavad seda ja võivad tunda seda oma taskutes,» lisas peaminister.

Eelmine viieparteiline valitsus lagunes 2020. aasta jaanuaris sisetülide tõttu.

Janša koalitsioon kaotas parlamendis enamuse, kui pensionäride erakond DESUS otsustas sellest detsembris lahkuda.

Koalitsioon toetub sestpeale väiksele populistlikule Sloveenia Rahvusparteile (SNS) ja veel kahele vähemuse esindajale, et hoida parlamendis enamust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles