Reitingud: Reformierakond ja EKRE liiguvad jätkuvalt tõusvas joones (33)

BNS
Copy
Martin Helme, endine rahandusminister Kersti Krachtile preemia maksmisest.
 
Martin Helme, endine rahandusminister Kersti Krachtile preemia maksmisest.  Foto: Tairo Lutter

Erakondade viimased toetusnumbrid näitavad, et kui Keskerakonna populaarsus on  langemas, siis Reformierakond ja Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) liiguvad jätkuvalt tõusvas trendis.

Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud Norstat Eesti viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 33,3 protsenti, Keskerakonda 19,3 protsenti ja Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda 18,6 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Reformierakonna toetus kasvas nädalaga 1,4 protsendi võrra ning viie nädalaga 4,9 protsendi võrra. Keskerakonna toetus langes nädalaga 1,2 protsendi võrra. EKRE toetus on kaheksa nädalat kestnud tõusu jooksul suurenenud viie protsendi võrra. 

Keskerakonna edu EKRE ees on 0,7 protsenti, mis on pisim vahe viimase kahe aasta jooksul ning nende kahe erakonna toetus on praktiliselt võrdsustunud. 

Esikolmikule järgnevad Eesti 200 14 protsendiga, Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 6,3 protsendiga ning Isamaa 5,3 protsendiga. SDE toetus on madalaimal tasemel alates 2019. aasta algusest. 

Koalitsioonierakondi toetab kokku 52,6 protsenti ja opositsioonierakondi 30,2 protsenti küsitletuist.

Teadur Martin Mölder märkis, et juba eelmise nädala reitingutest sai selgeks, et Keskerakond on valitsuse vahetumisest ja Porto Franco korruptsiooniskandaalist kaotanud ja EKRE võitnud. «Kui valitsus korruptsiooniskandaaliga lagunes, kerkisid ilmselt uuesti esile mälestused Edgar Savisaare aegsest Keskerakonnast, mille puhul varjutas korruptsioon riigimehelikkuse,» märkis Mölder. 

Ta tõdes, et oma viimase aja absoluutsesse madalseisu pole Keskerakond veel jõudnud – üle-eelmise aasta suve lõpus oli nende toetus veel madalam kui praegu ning vahe oma peamise konkurendi Reformierakonnaga üüratu, ligi 20 protsenti.  

«Keskerakonna toetus vene valijate hulgas pole lähiminevikus veel nii nõrk olnud ning on näha, et see nõrgeneb veelgi. Valitsuses olek, mis lubab Ida-Virumaale rohepööret, neile kindlasti vene valijate toetust juurde ei too. Samas on EKRE toetus vene valijate seas kasvanud rekordilise 13,6 protsendini. See on tõesti märkimisväärne,» ütles Mölder. 

Ta lisas, et Keskerakonna toetus on järsult langenud ka pensioniikka jõudnud valijate seas. «Suur osa tuumiktoetajaid on Keskerakonna viimasel ajal maha jätnud ning erakonna seis oma uue peamise konkurendi EKRE suhtes on nõrgem kui kunagi varem. See peaks olema erakonnale tõsine järelemõtlemiskoht,» lisas Mölder. 

Kommentaarid (33)
Copy
Tagasi üles