Sotsid tahavad suurendada presidendivalimistel valijameeste arvu (2)

Copy
Lauri Läänemets.
Lauri Läänemets. Foto: Dmitri Kotjuh

Sotsiaaldemokraadid algatavad täna riigikogus presidendi valimise seaduse muutmise, et suurendada valimiskogu koosseisu ja anda sellega omavalitsustest pärit valijameestele riigipea valimistel tagasi nende varasem esindatus.

Riigikogu põhiseaduskomisjoni sotsiaaldemokraadist aseesimehe Lauri Läänemetsa sõnul taastab eelnõu senise presidendi valimise korra, kus linnade ja valdade esindajatel oli suurem sõnaõigus.

«Kui president ei osutu riigikogus valituks, kutsutakse tänavu hilissuvel kokku riigikogu liikmetest ja kohalike omavalitsuste esindajatest koosnev valimiskogu. Pärast 2017. aasta haldusreformi jäi Eesti kaardile 79 omavalitsust, mis kärpis  kaks korda ka valijameeste ridu. Meie lahendus näeb ette, et 107 valijamehe asemel tuleb presidenti valima 232 valijameest. Koos riigikogu saadikutega saab valimiskogu olema 333-liikmeline,» selgitas Läänemets.

Selline muudatus tagab tema sõnul rahva parema esindatuse valimiskogus. Lisaks saab valijameeste seas olema rohkem neid mehi ja naisi, kes kuuluvad mõnda valimisliitu või parlamendivälisesse erakonda.

«Presidendi valimise liikumine valimiskokku tähendab, et erakonnad pole suutnud leida ühisosa. Seega on väga oluline, et patiseis ei kanduks sinna edasi  – mida  suurem on valimiskogus piirkondlike esindajate osakaal, seda tõenäolisem on, et riigipea selgitamisel saadakse vajalikud hääled kokku,» rääkis Läänemets.

Sotsiaaldemokraatide eelnõu säilitab 2016. aastal valimiskogus kehtinud vahekorra riigikogu liikmete ja volikogude esindajate vahel.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles