Välisminister: Eesti on pühendunud vaktsiinide võrdsele jaotamisele

Postimees
Copy
Välisminister Eva-Maria Liimets.
Välisminister Eva-Maria Liimets. Foto: TOMS KALNINS/EPA/Scanpix

Välisminister Eva-Maria Liimets kinnitas täna ÜRO Julgeolekunõukogus Eesti pühendumust vaktsiinide võrdsele ja õiglasele jaotamisele.

Välisminister kinnitas Eesti toetust ÜRO peasekretäri Covid-19 pandeemia raames tehtud ülemaailmse relvarahu üleskutsele ning ta tõi eraldi välja, et konfliktipiirkondades tuleb tagada takistamatu juurdepääs humanitaarabile ning seista selle eest, et kedagi ei jäetaks vaktsineerimisprogrammidest kõrvale.

«Üleilmsest Covid-19 pandeemiast tingitud tervishoiu- ja sellega kaasnevast majanduskriisist väljumiseks on vaja kõikide osapoolte ühist pingutust,» sõnas Liimets.

«Rahvusvahelise kaubanduse, reisimise ja turvalisuse saame taastada alles siis, kui Covid-19 on kõikjal maailmas kontrolli all. Nii nagu Euroopa Liidu liikmesriigid, on ka Eesti endiselt pühendunud vaktsiinide võrdsele ja õiglasele jaotamisele. Oleme täpselt nii tugevad kui globaalse tervishoiusüsteemi kõige nõrgem lüli.»

«Lisaks seisame selle eest, et avalikkuse teavitamiseks kasutatakse faktidel ja teadusel põhinevat informatsiooni, ning et meedia oleks vaba ja sõltumatu nii veebis kui ka mujal,» rõhutas välisminister, lisades, et inimõiguste, sealhulgas sõnavabaduse kaitse on pandeemiale reageerimisel ja sellest taastumisel ülioluline. «Eesti mõistab hukka katsed kasutada Covid-19 pandeemiat ettekäändena õigusriigi õõnestamiseks ning inimõiguste ja kodanikuruumi piiramiseks.»

Liimetsa sõnul peab kriisi seljatamiseks kasutama digitehnoloogia täit potentsiaali ja üha olulisem on tegeleda küberjulgeolekuga. «Samuti on mul hea meel märkida, et eelmise aasta oktoobris allkirjastasid Eesti ja Maailma Terviseorganisatsioon kokkuleppe, mille alusel hakkab Eesti arendama kogu maailmas kehtivat digitaalset vaktsineerimispassi,» nentis välisminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles