Fischer: nakkuse levikukiirust saame alla kontaktide vähendamisega (2)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Pildil Tartu ülikooli matemaatilise statistika professor Krista Fischer.
Pildil Tartu ülikooli matemaatilise statistika professor Krista Fischer. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Teadusnõukoja liige, Tartu Ülikooli matemaatilise statistika professor Krista Fischer selgitas, et kuigi terviseameti statistika näitab, et kolmandik nakatumisi toimub pereringis, siis 15 kuni 20 protsenti koduvälistest nakatumistest toimub koolis või tööl.

Fischer on viimasel ajal kuulnud palju jutte kodukolletest, aga mitte päris sellises tähenduses. «Terviseameti statistika näitab tõesti seda, et jämedalt kolmandik nakatumistest toimub pereringis. Seega kahe väljaspoolt kodu saadud nakkuse kohta tuleb üks nakatumine kodus. Ehk - keskmiselt, kahest inimesest, kes saavad nakkuse töölt/koolist/vaba aja veetmise kohast, üks nakatab ka ühte pereliiget. Kui võetakse midagi ette, mis hoiab ära 20 koduvälist nakatumist, siis sellega hoitakse kokku ära 20+10=30 nakkusjuhtu,» selgitas teadlane. 

Ta lisas, et 15 kuni 20 protsenti koduvälistest nakatumistest toimub koolis, sama palju või isegi veidi rohkem tööl. «Poolte koduväliste nakkuste puhul on nakatumiskoht teadmata - teada on vaid see, et nakkus saadi kusagilt, kus oli lähikontakt inimeste vahel. Me ei saa kuidagi välistada ühtegi kohta (olgu see restoran, kino, spordiklubi, spaa või ka pood), kui meil ei ole piisavalt pädevat põhjendust, miks just selles kohas on nakkuse saamine väga ebatõenäoline,» lausus Fischer. 

Meie olukord ei ole praegu kiita. Jah, haiglad teevad tõhusat tööd ja intensiivravile satub inimesi vähe. Aga mina isiklikult arvan, et ükskõik mis haiguse tõttu haiglasse sattumine on pea igaühe jaoks vägagi traumeeriv kogemus (minu jaoks küll oleks) hoolimata sellest, et meie arstid on suurepärased.

Fischer leiab, et praegu on vaja koroonaviiruse levikukiirust alla saada ning kasv kahanemiseks pöörata. «Ja seda saame siiski teha koduväliseid kontakte piirates - seega püsigem rohkem oma kodukolde juures, oma perega koos,» selgitas Fischer. 

Ta lisas, et kui viiruse leviku saab alla viia, siis saavad inimesed taas rõõmsalt sõpradega koos istuda ja kodust väljas oma meelt lahutada. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles