Biden ja Netanyahu pidasid sõbraliku telefonivestluse (1)

BNS
Copy
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu Foto: EPA/Scanpix

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu rääkis kolmapäeval telefoni teel esimest korda USA presidendi Joe Bideniga pärast tema ametisseastumist, teatas valitsusjuhi meedianõunik.

«Vestlus oli väga soe ja sõbralik ning jätkus umbes tund aega. Kaks liidrit märkisid oma pikaajalist isiklikku sidet ja ütlesid, et teevad koostööd Iisraeli ja USA kindla liidu tugevdamiseks,» edastati teadaandes.

Valge Maja hinnangul oli umbes tund aega väldanud vestluse toon samuti väga sõbralik.

«Hea keskustelu,» ütles Biden ise ajakirjanikele.

Valge Maja teatel kinnitas Biden muu hulgas oma toetust mitmetele ekspresident Donald Trumpi administratsiooni vahendatud lepingutele, milles Iisrael on normaliseerinud suhteid erinevate araabia ja moslemiriikidega.

Samuti rääkisid riigijuhid koroonaviiruse pandeemiast ja vaktsineerimisest. Umbes üheksa miljoni elanikuga Iisrael on juba vaktsineerinud ligi poole oma rahvast.

USA üks kõige lähedasemaid liitlasi pidi siiski neli nädalat ehk ebatavaliselt kaua ootama telefonivestlust, mis on Netanyahu erakonnakaaslaste seas pahameelt tekitanud. Ühendriikides on näiteks Trumpi administratsiooni ÜRO saadik Nikki Haley kritiseerinud Bideni režiimi Iisraeli hooletussejätmise pärast.

Bideni eelkäija Trump tegi Iisraelile suurt heameelt, sest tunnustas Jeruusalemma riigi pealinnana ja loobus Iraani tuumaleppest, millele Iisrael vastu oli. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles