KOROONAVIIRUS Minister Kiik kutsub üles kodanikujälgimisele (6)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Inimesed järgivad koroonaviiruse tõkestamise juhiseid jätkuvalt hoolsalt
Inimesed järgivad koroonaviiruse tõkestamise juhiseid jätkuvalt hoolsalt Foto: Remo Tõnismäe / Postimees

Kuigi Eestisse on jõudnud koroonaviiruse ülinakkavad tüved, nii Briti kui ka LAVi oma, ning politsei- ja piirivalveamet aitab terviseametil kontrollida isolatsioonikohustust, siis on suurem vastutus ikkagi jäetud iga inimese südametunnistusele, ütles tervise- ja tööminister Tanel Kiik (Keskerakond). 

Postimees kirjutas kolmapäeval, et Eestis avastati esimene LAVi koroonatüve kandja ning on tuvastatud 45 Briti mutatsiooni. «Kõik inimesed on isoleeritud. Me oleme nendega ühenduses ehk kõikidele kehtib samasugune liikumispiirang, mis tavapärase tüve kandjale,» ütles Postimehele terviseameti pressinõunik Merilin Vernik.

Eesti laborites püütakse võimalikult palju välismaalt sisse toodud positiivseid proovianalüüse sekveneerida, et saada teavet neist uutest tüvedest.

«Aga Inglismaa mutatsioon puhul on 19 juhtu siseriiklikud, nende inimeste nakatumispaik on teadmata – see tähendab, et uus Inglise tüvi ringleb Eestis. Tasub olla valvas,» lausus terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma. 

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik saates «Otse Postimehest». 
Tervise- ja tööminister Tanel Kiik saates «Otse Postimehest». Foto: Eero Vabamägi/Postimees

Ka tervise- ja tööminister Tanel Kiik manitses saates «Otse Postimehest» kõiki olema senisest veelgi tähelepanelikumad. Kuna ka terviseameti ressurss on piiratud, siis pakkus Kiik välja veel ühe viisi järelevalvet tõhustada. 

«Kindlasti on oodatud ka heas mõttes kodanikujälgimine. Ma ei kutsu kedagi üles kaebama, vaid pigem märkama neid olukordi – olgu need pereliikmed, lähedased, sõbrad-tuttavad, töökaaslased. Et me kõik reegleid täidaksime ja mõistlikult käituksime,» lausus Kiik.

Politsei- ja piirivalveameti vanemkomissar Tago Trei lausus Postimehele, et eelmise aasta septembris alustasid tööd politsei- ja piirivalveameti (PPA) ja terviseameti ühised uurimisgrupid, et kiiremini tuvastada kontaktseid isikuid.

Neis uurimisgruppides osalevad PPA inimesed aitavad haigusdiagnoosiga inimeste ja nende lähikontaktsete kontaktandmete leidmisel. «Panime õla alla ka viiruskollete kaardistamisele ning kontrollime terviseameti palvel ka kodus või viibimiskohas püsimise kohustuse täitmist,» selgitas Trei. Lisaks uurimisgruppidele aitavad viiruse tõkestamiseks kehtestatud piirangute rikkumisi terviseametil menetleda ka viis PPA inimest.

Alates möödunud aasta detsembrist on PPA ametnikud helistanud ligi 3960 inimesele ning käinud kodus püsimise kohustust kontrollimas veidi üle 180 korral. 

Siseminister Kristian Jaani sõnul ei käi politsei iga ukse taga, et kontrollida, kas isolatsiooni järgitakse. «Ei peagi seda tegema,» lausus Jaani. 

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles