Uuring: Pfizer/BioNTechi vaktsiini esimese doosi efektiivsus on 85 protsenti

Copy
Pfizer/BioNTechi koroonavaktsiin.
Pfizer/BioNTechi koroonavaktsiin. Foto: ZUMAPRESS.com / Scanpix

Pfizer/BioNTechi vaktsiin kaitseb esimesele süstile järgneval 2.-4. nädalal koroonanakkuse vastu 85-protsendise tõhususega, selgub meditsiiniajakirjas Lancet avaldatud uurimistulemustest.

Uuring viidi läbi Iisraeli suurima haigla meditsiinitöötajate peal.

Iisrael alustas koroona vastu vaktsineerimist 19. detsembril ja protsess on olnud maailma kiireim.

Iisraeli uuringud on näitadanud, et Pfizer/BioNTechi vaktsiin on nädal pärast teist süsti 95-protsendise efektiivsusega.

Lancetis avaldatud töö keskendus Tel Avivi Sheba haigla rohkem kui 9000 meditsiinitöötaja vaatlusel.

Umbes 7000 neist sai esimese vaktsiinidoosi, ülejäänud jäeti vaktsineerimata. Neist 170 diagnoositi Covid-19. Test tehti ainult neile, kel ilmnesid sümptomid või kes olid puutunud kokku koroonahaigetega.

Selgus, et 52 protsenti nakatunuist ei olnud vaktsineeritud.

Kahe rühma võrdlus näitas, et vaktsiin on 1-14 päeva pärast esimest süsti 47-protsenti tõhus, kuid tõhusus tõuseb 15-28 päeva järel 85 protsendini.

«Näha on väga suurt efektiivsust juba kohe pärast kahte nädalat, kahe kuni nelja nädala jooksul pärast vaktsineerimist tõuseb efektiivsus 85 protsendini,» ütles uurimistöö kaasautor Gili Regev-Yochay ajakirjanikele.

Ta lisas aga, et ehkki vaktsiin on imekspandavalt tõhus, uurivad teadlased alles, kas täielikult vaktsineeritud inimesed võivad teisi nakatada.

Iisrael on teinud Pfizer/BioNTechi vaktsiiniga esimese süsti 4,23 miljonile inimesele ehk 47 protsendile üheksast miljonist elanikust. 2,85 miljonit on saanud mõlemad doosid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles