Biden ei toeta Trumpi kava Venemaa G7 ühendusse tagasikutsumiseks (3)

Copy
Joe Biden.
Joe Biden. Foto: TOM BRENNER/REUTERS

USA president Joe Biden kinnitas, et hülgab endise riigipea Donald Trumpi kava kutsuda Venemaa tagasi tööstusriikide ühendusse G7, teatas reedel Valge Maja.

«Ma ei arva, et me teeksime uusi kutseid Venemaale ega kordaks eelmisi,» vahendas pressisekretär Jen Psaki ajakirjanikele.

Trump toetas ideed eelmisel aastal. 

Venemaa heideti 2014. aastal tolleaegsest G8 ühendusest välja pärast Krimmi hõivamist.

G7 ühendab maailma kõige jõukamate tööstusriikide liidreid, kes kohtuvad selle raames poliitiliste ja majanduslike küsimuste arutamiseks.

Trump ütles möödunud suvel, et Venemaa G7-sse tagasitoomine on «tervemõistuslik». Meediakanalis Fox News kõneldes rääkis Trump, et G7 riigid – Suurbritannia, Kanada, Prantsusmaa, Saksamaa, Itaalia, Jaapan ja USA – vajavad president Vladimir Putinit tema käitumisest hoolimata tagasi G8 formaati.

«Küsimus pole selles, mida ta on teinud, vaid küsimus on terves mõistuses. Nii on meil G7: ta ei ole seal, aga pool kohtumisest käib Venemaa kohta, aga kui ta oleks seal, siis saaks seda asja lihtsamini lahendada,» ütles Trump. 

«Probleem on selles, et palju muid asju, millest me räägime, käivad Vladimir Putini kohta. Nii me siis istume raisates aega, sest siis tuleb kohtumine lõpetada ja keegi peab Putinile helistama,» arutles ta. 

Moskva eemaldati G8 formaadist määramata ajaks pärast Krimmi hõivamist Ukrainalt. Samal ajal toetas Kreml ka relvastatud vastuhakku Ukraina valitsusele maa idaosas. 

See oli viimane piisk lääneriikide ja Putini Venemaa vaheliste suhete pikaajalises halvenemises. 

2008. aastal lasi Putin viia väed kahte Gruusia piirkonda, toetades nende sõltumatust Gruusia valitsusest.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles