Ansip: Eesti ei plaani jagada vabadusvõitlejate tiitleid mundrite järgi

Mirjam Mäekivi
, uudistetoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sünagoog Tallinnas
Sünagoog Tallinnas Foto: Raigo Pajula

Peaminister Andrus Ansip ütles tänase holokausti päeva puhul Eesti Juudi Kogukonna keskuses sõnavõtuga esinedes, et Eesti valitsusel ei ole plaanis hinnata kellegi teeneid Eesti Vabariigi ees või jagada vabadusvõitlejate tiitleid, lähtudes mundritest, mida keegi on kandnud.

Eesti Juudi Kogukonna keskuses täna avatud memoriaalis «Mälestusgalerii» on jäädvustatud 974 Eesti juudi nimed, kes mõrvati holokausti ajal Eestis.

Ansip rõhutas memoriaali avamisel, et totalitaarsete režiimide kuriteod on aegumatud, neil pole mingit õigustust ning Eesti on need üheselt hukka mõistnud.
«Kinnitan teile, et Eesti valitsusel ei ole mingisugust kavatsust hinnata kellegi teeneid Eesti Vabariigi ees või jagada vabadusvõitlejate tiitleid, lähtudes mundritest, mida keegi on kandnud.»

Ühtlasi avaldas Ansip oma sõnavõtus tänu kõigile, kes päästsid Teises maailmasõjas Eesti juutide traditsioonid.

«Mõistan ja jagan seda leina ja valu, mida on teie kogukonnale põhjustanud holokaust. Täna avatav galerii jäädvustab koletute inimsusvastaste kuritegude 974 ohvri mälestust. See tähendab 974 traagilist saatust, ligi tuhandet meie kaasmaalast, väikese Eesti jaoks tervet kogukonda,» lausus peaminister.

Ansip tunnustas Eesti juudi kogukonda panuse eest Eesti Vabariigi sünni-, taassünni- ja eduloosse – alates juudi vabatahtlikest Eesti rahvaväes Vabadussõjas kuni Eestile kuulsust ja edu toonud kultuuri- ja majandustegelasteni.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles