Rahvusvaheline aatomienergiaagentuur teatas kokkuleppest Iraaniga (1)

Copy
Läbirääkimisi peeti Teheranis.
Läbirääkimisi peeti Teheranis. Foto: ABEDIN TAHERKENAREH/EPA

Rahvusvaheline aatomienergiaagentuur (IAEA) teatas pühapäeval, et Iraaniga peetud läbirääkimistel jõuti ajutuse lahenduseni, mis võimaldab agentuuri seiret riigis jätkata, kuigi piirangutega.

«See, milles me kokku leppisime, on elujõuline. On kasulik ületada praegune lõhe ja eriarvamused. See päästab olukorra praegu,» ütles Viinis IAEA juht Rafael Grossi Viinis ajakirjanikele pärast Teheranist naasmist.

«Juurdepääsu on vähem, olgem ausad. Kuid siiski suutsime säilitada vajalikul tasemel järelevalve- ja kontrollitöö,» ütles Grossi.

Grossi kirjeldas uut korda kui «ajutist tehnilist lahendust».

Iraani saadik IAEA juures Kazem Gharibabadi kinnitas juba varem päeval, et kõnelused Grossiga olid viljakad.

«Iraan ja IAEA pidasid vastastikuse lugupidamise vaimus viljakaid kõnelusi, mille tulemused avaldatakse täna õhtul,» kirjutas Twitteris kohtumisel osalenud Gharibabadi.

Grossi visiit langes ajale, mil USA presidendi Joe Bideni administratsioon, Euroopa suurriigid ja Iraan peaksid kiirelt päästma 2015. aasta Iraani tuumaleppe, mis on olnud krahhi äärel pärast seda, kui USA ekspresident Donald Trump leppest lahti ütles.

Iraani välisminister Javad Zarif andis märku, et Iraan soovib vältida ummikseisu, kuid hoiatas samas, et kui Washington ei eemalda kehtestatud sanktsioone, siis võib Iraan tuumaleppega võetud kohustustest veel enam eemalduda.

Grossi andis kohtumisest Iraani aatomienergia organisatsiooni juhi Ali Akbar Salehiga ülevaate, kui ta õhtul Viini tagasi jõudis.

Iraani konservatiivne parlament nõudis mõni kuu tagasi, et kui USA ei eemalda sanktsioone selleks pühapäevaks, siis Iraan peatab osaliselt koostöö IAEA-ga. 

Iraani asevälisminister Abbas Araghchi ütles laupäeva hilisõhtul, et parlamendis vastu võetud seaduse alusel vähendatakse IAEA järelevalvet 20 kuni 30 protsendi võrra.

Iraan on IAEA-le osutanud, et kui USA 2018. aasta sanktsioonid jõusse jäävad, peatatakse vabatahtlikud läbipaistvusmeetmed, näiteks visiidid tuumaenergiaga mitteseotud objektidele, sealhulgas sõjaväeobjektidele, mille puhul on tuumaalast tegevust kahtlustatud. 

Välisminister Zarif on rõhutanud, et selline järelevalve vähendamine ei tähendaks veel tuumaleppest tuleneva kõikehõlmava tegevuskava (JCPOA) rikkumist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles