Ühendriikides ületas koroonaviiruse ohvrite arv 500 000 piiri

Copy
Surnuaed New Yorgis.
Surnuaed New Yorgis. Foto: AFP / Scanpix

Ühendriikides ületas koroonaviiruse ohvrite arv esmaspäeval 500 000 piiri, teatas maailmas viiruselevikut jälgiv Johns Hopkinsi ülikool.

Pandeemia algusest on riigis koroonaviiruse tagajärjel surnud 500 071 ja nakatunud 28 134 115 inimest.

USA president Joe Biden andis esmaspäeval korralduse langetada lipud kõigil valitsushoonetel poolde masti, et mälestada poolt miljonit koroonaohvrit, teatas Valge Maja. 

Pressiesindaja Jen Psaki sõnul on lipud langetatud viis päeva.

Vaktsineerimine ja nakatumiste arvu langus tõi lootuse, kuid registreeritud surmajuhtude osas on USA maailmas endiselt esikohal. Riigi juhtiv nakkushaiguste ekspert hoiatas pühapäeval, et normaalsus ei taastu enne aasta lõppu.

«See on kohutav. See on ajalooline. Me pole midagi sellist üle saja aasta näinud, 1918. aasta pandeemiast saati,» ütles president Joe Bideni juhtiv meditsiininõunik Anthony Fauci telekanalile NBC.

«Numbreid vaadates on see jahmatav, peaaegu uskumatu, kuid samas tõsi,» lisas ta, kui surmade arv John Hopkinsi ülikooli kodulehel pühapäeval 498 600-ni jõudis.

Pärast esimest USA COVID-19 surma 2020. aasta veebruaris läks 100 000 surmani jõudmiseks vaid kolm kuud, eriliselt laastas esimene laine New Yorki.

Fauci ütles, et ööpäevaste nakatumiste arv on jaanuarist alates järsus languses olnud kuid ei usu, et normaalolukord niipea taastub.

«Arvan, et näeme normaalsuse tulekut aasta lõpuks, sügisel või talvel,» sõnas Fauci.

Biden teatas läinud nädalal, et vaktsineerimisprogrammi teostamine on keerukas, sest vaktsiinide suures koguses tootmine on juba omaette proovikivi.

«Sellist logistilist väljakutset millega me praegu tegelema peame, pole kunagi varem nähtud, kuid me saame sellega hakkama,» ütles Biden.

Bideni sihiks oli, et esimese saja ametisoldud päeva jooksul vaktsineeritaks miljon inimest päevas, see eesmärk on aga juba ületatud, sest praegune keskmine on 1,7 miljonit kaitsesüsti päevas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles