USA kehtestas sanktsioonid veel kahele Myanmari huntaliidrile

Copy
Politsei Yangonis.
Politsei Yangonis. Foto: Santosh Krl/ZUMAPRESS.com

USA kehtestas esmaspäeval sanktsioonid veel kahele Myanmari huntaliidrile, teatas välisministeerium.

Musta nimekirja lisati õhuvägede kindral Maung Maung Kyawl ja kindralleitnant Moe Myint Tunil, kelle igasugune Ühendriikide võimuulatuses olev vara külmutatakse ja neil keelatakse riiki sisenemine.

Ministeerium ähvardas ühtlasi vajadusel edasiste meetmetega, kui sõjavägi jätkab vägivalla kasutamist rahva vastu.

«Me ei kõhkle edasiste meetmete rakendamisega nende vastu, kes rakendavad vägivalda ja suruvad alla rahva tahet. Meie toetus Birma rahvale on vankumatu,» kinnitas välisminister Antony Blinken, kes kasutab rääkides enamasti Myanmari endist nime.

Euroopa Liit teatas esmaspäeval samuti, et on valmis kehtestama sanktsioone Myanmari riigipöörde taga olevate sõjaväelaste suhtes.

«EL on valmis kehtestama piiravaid meetmeid nende vastu, kes on otseselt vastutavad sõjaväelise riigipöörde eest, samuti nende majandushuvide vastu,» märkisid välisministrid avalduses. 

Myanmari sõjaväehunta tõkestas valitud parlamendi kogunemise 1. veebruaril, tuues põhjenduseks valimiste võltsimise. Hunta vahetas välja Aung San Suu Kyi juhitud Rahvusliku Demokraatialiiga võitu kuulutanud valimiskomisjoni. 

Euroopa Liidu ministrid mõistsid hukka Suu Kyi vangistamise ja kutsusid üles nii tema kui ka kõigi teiste riigipöörde järel vangistatute tingimusteta vabastamisele. 

Ühtekokku on poliitvangide abistamise ühingu hinnangul Myanmaris vahistatud 640 inimest, kellest 593 on senini vangistuses. Lisaks Suu Kyile kuulub nende hulka president Win Myint.

Laupäeval sai kaks inimest surma ja pea 30 haavata, kui riigi suuruselt teises linnas Mandalays julgeolekujõud meeleavaldajate pihta tulistasid. Lisaks lasti riigi suurimas linnas Yangonis üks meeleavaldaja maha.

Protestide esimene ohver hukkus reedel, kui varem lasu pähe saanud protestija saadud haavadesse suri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles