Senat kinnitas ametisse USA uue suursaadiku ÜRO-s

BNS
Copy
USA suursaadik ÜRO-s on nüüd Linda Thomas-Greenfield.
USA suursaadik ÜRO-s on nüüd Linda Thomas-Greenfield. Foto: AP/Scanpix

USA senat kinnitas teisipäeval Linda Thomas-Greenfieldi Ühendriikide järgmiseks suursaadikuks ÜRO-s, vahendas uudistekanal CNN.

Tema kinnitamine häältega 78-20 leidis aset vähem kui nädal enne seda, kui USA võtab märtsis kuuks ajaks üle eesistumise ÜRO Julgeolekunõukogus. 

Ametissekinnitamise järel sõidab ta New Yorki ja esitab neljapäeval oma volikirjad ÜRO peasekretärile António Guterresile.

Lugupeetud karjääridiplomaat Thomas-Greenfield, kes Donald Trumpi administratsiooni ajal üle parda heideti, oli Joe Bideni üks esimesi valikuid riikliku julgeoleku meeskonda.

Tema nimetamise järel ütles presidendiks valitud Biden, et taastab ÜRO suursaadiku koha valitsuse tasandi ametipostina.

Möödunud kuul senatis aset leidnud kuulamistel lubas Thomas-Greenfield Hiina selles organisatsioonis pihtide vahele võtta ning rääkis Ühendriikide jõulise kohaloleku vajadusest ÜRO-s.

"Kui oleme järjepidevad ja visad, kui avaldame mõju vastavalt oma väärtushinnangutele, võib ÜRO olla hädavajalik institutsioon rahu, julgeoleku ja meie kollektiivse heaolu edendamiseks," ütles ta senati välissuhete komiteele.

Ta lubas resoluutselt vastata Venemaa agressiivsele tegevusele Ühendriikide suunal, kuid samas püüda teha Moskvaga koostööd ühist huvi pakkuvatel teemadel, näiteks Iraani küsimuses.

Thomas Greenfield lõpetas Lousiana ülikooli kunsti erialal ja Wisconsin–Madisoni ülikooli riigijuhtimise erialal. Diplomaatia valdkonnas töötab 68-aastane Thomas-Greenfield 1982. aastast saadik. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles