Uuring: Euroopa Liidult müügiluba ootav vaktsiin tagab 72-protsendilise kaitse

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Janssen Pharmaceuticals.
Janssen Pharmaceuticals. Foto: Virginia Mayo/AP

Janssen Pharmaceuticalsi koroonaviiruse vaktsiin on efektiivne ja ohutu, ütlevad USA järelvalveasutused.  See on oluline verstapost Covid-19 vaktsineerimisel, sest kliinilistes katsetes kasutati vaid ühte doos, vahendab Bloomberg. 

USA toidu- ja ravimiamet (FDA) kinnitas ettevõtte poolt kuu alguses öeldut, et ühedoosiline vaktsiini manustamine annab 72-protsendilise kaitse Covid-19 vastu.  

Ühtegi Covidi surmaga seostatavat juhtumit vaktsineeritute grupis uuringute käigus ei esinenud. USA toidu- ja ravimiamet saadab nüüd vastava dokumentatsiooni ka organisatsioonivälistele nõustajatele, kes annavad juriidiliselt mittesiduva soovituse vaktsiini turule lubamise kohta USAs.

Euroopa Liidus on Janssen Pharmaceuticalsi vaktsiin praegu hindamisel Euroopa Ravimiametis. Sotsiaalminister Tanel Kiik on avaldanud lootust, et märtsi lõpuks võiks esimesed tarned hakata ka Eestisse jõuda. Eestil on sõlmitud eelleping 300 000 doosi hankimiseks.

Janssen Pharmaceuticalsi Covid-19 vaktsiin adenoviirusepõhine - hetkel on adenoviirusepõhistest Covid-19 vaktsiinidest Eestis kasutusel vaid AstraZeneca. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles