6 tegurit, mis aitavad hoida elektritarbimise kontrolli all

Foto: Shutterstock
Copy

On vähe neid asju, mis tänapäeval elektrit ei vaja. Suurtest masinatest väikeste vidinate ja kodu kütmiseni – kõik tarbivad elektrit. Õnneks on palju nutikaid lahendusi, mis aitavad säästa keskkonda ja hoida elektriarved kontrolli all.

Eesti Energia

Kodune päikeseelektrijaam on parim ja lihtsaim viis hakata tootma ise 100% puhast energiat ja hoida kokku elektrikuludelt. Seeläbi säästad nii elektri-, võrgutasu kui ka riiklike maksude arvelt ja saad ülejäänud elektri võrku tagasi müüa.

Foto: Eesti Energia

Investeering päikesepaneelidesse ei ole täna kehvema tootlusega kui näiteks aktsiaturgude ajalooline keskmine. Keskmise eramaja katusele planeeritava päikesepargi maksumus on sageli väiksem kui selle maja ees seisva auto maksumus. Kusjuures erinevalt autost toodab päikeseelektrijaam 25 aasta jooksul positiivset rahavoogu.

Näiteks 15 000 kWh aastatarbimisega kodumajapidamine, mille katusele mahub 8 kW võimsuses päikesepaneele võidab säästetud ja võrku müüdud elektrienergialt orienteeruvalt 650 eurot aastas ehk poole oma senisest elektriarvest. Süsteemi eluea jooksul on rahaline võit seega üle 16 000 euro.

Foto: Eesti Energia

Sissemakset ei pea kohe olemas olema

Huvi päikeseenergia vastu on järjest suurenenud, kuid paljudel jääb lõplikust ostuotsusest puudu suurem ühekordne sissemakse.

Eesti Energia pakub päikeseenergia huvilistele kuumaksetega tasumise võimalust. Nõnda saab hakata elektriarvelt kokku hoidma kohe, ilma et peaks suurt summat koguma ja investeeringu alla kinni panema.

Iga majaomanik saab Eesti Energia päikeseenergia kalkulaatori abil kiirelt välja arvutada, milline oleks planeeritava koduse elektrijaama orienteeruv aastane toodang, eeldatav sääst ja igakuine kuumakse.

ABB

Märksõnaks on kasutada energiat siis, kui seda on vaja. Üheks võimaluseks on lüliti asemel kasutada liikumisandurit, kohalolekuandurit, mugavuslülitit või hoopis valgusregulaatorit.

Liikumisandureid on hea kasutada välisvalgustusel, treppidel ja ruumides, kus toimub lühiajaline liikumine. Mugavuslüliti on kaks ühes toode – nii liikumisandur kui lüliti. Sellel seadmel on kaks funktsiooni, sest ta töötab automaatses režiimis liikumisandurina ja käsirežiimis lülitina. Eriti mugav ja praktiline on see näiteks tualettruumis, kus pole vaja pärast kätepesu enam lülitit vajutada ning tuli ei jää kogemata põlema.

Kui ruumis viibitakse pikemalt, tasub kasutada kohalolekuandureid, millel on lisaks liikumisandurile olemas ka sensor, mis hoiab valgustuse sees seni, kuni inimesed viibivad ruumis. Lisaks on võimalik selle abil juhtida ventilatsiooni.

Väga praktilised kohad, kus kasutada valgusregulaatorit ehk teisisõnu dimmerit, on näiteks elutuba ja köök. Nii saab kiirelt reguleerida valgustugevust ning vähendada ebavajalikku energiakasutust, sealhulgas pikendab see ka valgusallika eluiga. ABB LED-dimmer on nii võimekas, et suudab dimmerdada alates 2W-st.

ABB-st leiab tooteid alates kilbist ja selle sisust pistikute ja lülititeni. Vaata lähemalt nende kodulehelt.

Roofit.solar

Päikesekatus on hea viis vähendamaks võrgust ostetava elektri hulka. See pakub säästu nii võrgutasudelt, kui tulu ülejääva elektri müümiselt. Nii maksab päikesekatus ennast ise kinni. Võit on seda suurem, mida rohkem majapidamine oma toodetud elektrit ise ära tarvitab. Päikesekatus vähendab fossiilsetest kütustest saadava energia tarbimist ja asendab selle majapidamise enda toodetud roheenergiaga. Arvuta, milline võiks olla Sinu päikesekatuse positiivne keskkonnamõju: kalkulaator.

Roofit.solar on Eesti ettevõte, kes toodab käsivalts-päikesepaneele, mis on integreeritud Ruukki valtsprofiiliga ja sobituvad hästi Skandinaavia arhitektuuriga. Innovatiivne päikesekatus näeb välja nagu traditsiooniline teraskatus ja on elektriliselt sama võimas nagu tavalised päikesepaneelid. Paneelid paigaldatakse otse roovitusele, seega klient saab ühe paigaldusega nii vettpidava katuse kui päikesepaneelid.

LED House

Kõik me teame, et toast lahkudes, tuleks kustutada tuli. Alati pole see võimalik või läheb sootuks meelest. Elektriarvetelt aitavad sel puhul säästa liikumisanduritega LED valgustid. Eriti tasuks kaaluda seda lahendust neil, kel on laohooned. Sageli põlevad laohoonetes valgustid alates tööle tulemise hetkest kuni töölt lahkumiseni. Uued LED valgustid on efektiivsed ja säästlikud, kuid veel parema tulemuse saab, kui valgust kasutada vajaduspõhiselt. 

Tänapäeval ei ole juhitavad LED valgustid enam oluliselt kallimad, kui ilma juhtimiseta LED valgustid. Samuti ei pea keldrites kasutama enam lüliteid – nende asemel saab paigaldada liikumisandurid.  Lisaks on turule tulnud lihtsad lambipirnid, kus liikumisandur juba sisse ehitatud ning selle paigaldamine on lihtne nagu lambipirni vahetus.

Rohkem infot LED valgustite lahenduste kohta saab LED House kodulehelt ja Kadaka tee 3, Tallinn.

Foto: LED House

Soojuskeskus

Suur osa ressurssidest läheb meie kliimas kütmisele. Elektritarbimist aitab vähendada nutikas soojuspump.

Näiteks õhk-vesi soojuspumba süsteemi on mõistlik lisada täiendav soojusmahuti, mis võimaldab soojatarbimist ühtlustada ning elektrilist koormust nihutada soodsama tariifi või kõrgema kasuteguriga ajale.

Maa-vesi soojuspumba valikul on kasulik energia ammutamine puuraukudest. Puuraugud võimaldavad energiasäästlikult lahendada ka hoone jahutuse. Ühtlasi võimaldab see lahendus luua ka maa-aluse sesoonse soojavaru.

Foto: Soojuskeskus

Et viia küttekulud miinimumini, on võimalik katta soojuspumpade käitamiseks vajalik energiakulu päikesepaneelide abil, millega saab katta üle poole soojuspumba elektritarbimisest.

Kombineerides päikesest, maapinnast ja õhust ammutatud energia, on tulemus parim.

Soojuskeskus projekteerib, müüb ja paigaldab energiasäästlike sisekliima terviklahendusi.

Foto: Soojuskeskus

Taastuvenergia OÜ 

Levinud viis maja energiakulude vähendamiseks on kasutada päikeseenergiat. Päikesepaneelid on hääletu ja keskkonnasõbralik lahendus, mis tasub end Eestis üldjuhul ära 7-9 aastaga. 

Näiteks 5kW päikesejaama paneelid maksavad umbes 4500 eurot, vajavad asukohaks 25 m2 pinda ning toodavad aastas 5000 kW/h energiat, mis toidab ära umbes poole Eesti keskmise eramaja elektrivajadusest. Enamus energiast kogutakse suvel ning arvestatakse energiafirmale talviseks ettemaksuks.

Reaalse kasu saamiseks tuleb kasutada kauakestvaid paneele. Taastuvenergia OÜ on tegelenud päikesejaamadega üle 16 aasta, mis annab ühe pikima sellealase kogemuse Eestis. Ettevõte annab paneelidele 25-aastase garantii ning nende kasutusaeg on planeeritud üle 30 aasta. Paneele saab osta ka pangalaenuga.

Copy
Tagasi üles