Moskva laiendab näotuvastuskaamerate võrgustikku metroos

Copy
Vene politseinikud möödumas jälgimiskaamerast Moskva kesklinnas. Foto on illustreeriv.
Vene politseinikud möödumas jälgimiskaamerast Moskva kesklinnas. Foto on illustreeriv. Foto: Reuters/ScanPix

Moskva linnavõimud eraldasid üle kümne miljoni euro jälgimisseadmete ostmiseks ja paigaldamiseks metroosse, vahendas neljapäeval Vene meedia.

Venemaa pealinnas on viimastel aastatel välja arendatud umbes 100 000 näotuvastuskaamerast koosnev jälgimisvõrgustik, mis on tekitanud muret aktivistide seas.

Mure kasvas jaanuaris ja veebruari algul, kui Kremli-kriitiku Aleksei Navalnõi vahistamine viis protestilaineni. Meeleavaldajad ja aktivistid väitsid, et politsei kasutas meeleavaldustel osalejate kinnipüüdmiseks näotuvastustehnoloogiat.

Ärileht Kommersant kirjutas neljapäeval, et Moskva ametnikud on eraldanud jälgimissüsteemi laiendamiseks veel 932 miljonit rubla ehk 10,3 miljonit eurot.

Hankedokumendist nähtub, et võimud plaanivad paigaldada 85 metroojaama kõrglahutusega, näo tuvastamist võimaldavat kaamerat, mis suudaks jälgida ka kiiret liikumist.

Moskva metroo pressiesindaja sõnul ei hakata uusi kaameraid aga kasutama üksikisikute jälgimiseks.

Moskva kohus lükkas mullu tagasi ühe nimeka opositsiooniaktivisti hagi, kus väideti, et näotuvastussüsteemi kasutati tema ja tema toetajate ebaseaduslikuks tuvastamiseks.

Sel kuul rääkis üks korrakaitseametnik riiklikule uudisteagentuurile TASS, et kaameraid kasutati sagedaste meeleavaldajate kinnipidamiseks enne Navalnõi toetuseks peetud proteste.

Meeleavalduste käigus peeti kinni umbes 11 500 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles