USA hoiatas Armeenia relvajõude poliitikasse sekkumise eest

Copy
Armeenia lipp
Armeenia lipp Foto: Etienne Laurent/EPA

USA hoiatas neljapäeval Armeenia relvajõude poliitikasse sekkumise eest.

«Me kutsume kõiki pooli vaoshoitusele ja vältima igasuguseid eskaleerivaid või vägivaldseid tegevusi,» ütles välisministeeriumi kõneisik Ned Price ajakirjanikele. «Me tuletame kõigile pooltele meelde demokraatia aluspõhimõtet, et riikide relvajõud ei tohiks sekkuda sisepoliitikasse.»

Armeenia peaminister Nikol Pašinjan süüdistas neljapäeval sõjaväge riigipöördekatses ja tõi oma toetajad Jerevani tänavatele mitu kuud pärast Mägi-Karabahhi konflikti lõppu. 

Armeenias on juba kuid tekitanud pingeid Pašinjani sõlmitud rahu Aserbaidžaaniga mulluse Mägi-Karabahhi sõja järel. Mägi-Karabahhi konflikti viimane episood lõppes eelmise aasta lõpus relvarahuleppega, mille alusel loovutas Armeenia suured territooriumid Aserbaidžaanile ja lubas piirkonda Vene rahuvalvajad. 

Paljud Armeenias pidasid kokkulepet alandavaks, kuigi Pašinjani sõnul polnud tal muud valikut, kui sellega nõustuda, kuna vastasel juhul oleks Armeenia väed kannatanud suuri kaotusi. 

Neljapäeval nõudis sõjaväe ladvik peaministri ametist lahkumist. Pašinjan nimetas nõudmist riigipöördekatseks. «Pean relvajõudude peastaabi avaldust riigipöördekatseks. Ma kutsun kõiki meie toetajaid kohe Vabariigi väljakule tulema,» kirjutas ta Facebookis, viidates Jerevani peaväljakule.

Pašinjan ütles Jerevani kesklinnas umbes 20 000 toetajale, et sõjaväel on kohustus rahvale ja valitud ametnikele kuuletuda. 

Mingeid märke sõjaväe konkreetsetest sammudest Pašinjani vastu pärast tehtud avaldust pole praeguseks olnud. 

Pašinjan vallandas ka peastaabi ülema Onik Gasparjani, kelle kantselei sõjaväe nõudmise avaldas. Päev varem oli peaminister vallandanud relvajõudude aseülema Tigran Hatšatrjani. Hatšatrjan oli naeruvääristanud Pašinjani väiteid, et Venemaa tarnitud Iskander raketid ei suutnud Mägi-Karabahhi sõja ajal Aserbaidžaani sihtmärke tabada.

Peastaabi avalduses öeldi, et Hatšatrjan vallandati peaasjalikult lähtuvalt Pašinjani «isiklikest tunnetest ja ambitsioonidest».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles