Muusika- ja balletikooli projekti tuleb koomale tõmmata

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevase muusika- ja balletikooli makett.
Tulevase muusika- ja balletikooli makett. Foto: Mihkel Maripuu

Pärnu maanteele Tallinna Ülikooli endise ühiselamu asemele kavandatava ühise muusika- ja balletikooli projekti tuleb vähendada, kuna Austria arhitektide tehtud eskiis on liiga suurejooneline ning sellisel kujul läheks maja ehitamine ja ülalpidamine liiga kulukaks.

Georg Otsa nimelise muusikakooli direktor Aarne Saluveer kinnitas, et uut ühist koolimaja on igal juhul vaja, sest Otsa kool vaevleb pidevas ruumikitsikuses, Toompeal asuva balletikooli õppimistingimused ei kannata üldse mingit kriitikat ning Tallinna muusikakeskkool paikneb kaugel Hiiul, kuhu lastel on teistest linnaosadest keeruline kohale tulla.

«Viimase kahe kuu jooksul oleme teiste direktoritega koos istunud ja uuesti kõik läbi arvutanud ja modelleerinud,» kirjeldas Saluveer olukorda. «Seda hoonet on väga vaja, kuid kindel on ka see, et majal peab olema mõistlik kasutus.»

Arutluste tulemusel leiti, et mõnede üldainete õpperuumide arvelt saab kokku hoida. Kolme kooli tunniplaane hakati omavahel niimoodi sobitama, et ühed ja samad ruumid saaks võtta ristkasutusse. Pärast seda leiti, et osa ruume jäi päris kasutuseta ning need sai projektist maha tõmmata.

Saluveeri sõnul on õpperuumide optimeerimise käigus praegu suudetud maja ruumimahtu vähendada rohkem kui 1000 ruutmeetri võrra ning see ei kahjusta õppekvaliteeti. Ta lisas, et Eestis ei ole otseseid normatiive muusikakoolide ja balletikooli õpperuumide suuruse kohta. Koridoride pind on aga selgelt ette öeldud.

«Kui kõrvutada meie koolide üldkulusid praegu ja uues kavandatavas suures hoones, siis see jätabki tohutu kalli mulje,» märkis Saluveer.

Töögrupp on oma ettepanekud projekti kärbete kohta saatnud ka haridusministeeriumile hindamiseks, kuid vastust ei ole veel saanud. Saluveeri sõnul sõltub palju ka sellest, milline on riigi vajadus muusikute ja baleriinide järele. Varem on räägitud, et uues majas võiks õppida 700 õpilast.

Uue ühise koolihoone rajamine käib Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsi (RKAS) juhtimisel. RKASi kommunikatsiooni- ja turundusjuht Madis Idnurm ütles, et tellijad ehk kolm kooli peavad omavahel kokku leppima, mida nad tahavad, RKAS täidab vaid klientide soove.

Uue ühendkooli hoone ja selle lähiala detailplaneering on pragu linnaplaneerimise ametis menetlemisel. Eelmise aasta juunis, kui kuulutati välja rahvusvahelise arhitektuurivõistluse võitjad, avaldas Tallinna peaarhitekt Endrik Mänd lootust, et detailpaneering võiks valmida pooleteise kuni kahe aastaga, kui mingeid erimeelsusi ei teki. RKASi hinnangul võiks hoone valmida hiljemalt 2015. aastal.

Võidutöö «Vaikuse aed» valmis Austria arhitektuuribüroos Atelier Thomas Pucher ZT GmbH.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles