Saudi Araabia lükkas tagasi USA aruande Khashoggi osas

Copy
Saudi Araabia kroonprints Mohammed bin Salman.
Saudi Araabia kroonprints Mohammed bin Salman. Foto: Ray Tang/Zumapress.com

Saudi Araabia teatas reedel, et «lükkab täielikult tagasi» USA aruande ajakirjanik Jamal Khashoggi tapmise osas 2018. aastal.

USA avalikustas reedel varem salastatud luureraporti, milles leiti, et Saudi Araabia kroonprints Mohammed bin Salman kiitis heaks Khashoggi tapmise.

«Saudi Araabia kuningriigi valitsus lükkab täielikult tagasi aruandes esitatud negatiivse, vale ja vastuvõetamatu hinnangu ning märgib, et see sisaldas ebatäpset teavet ja valejäreldusi,» edastati Saudi Araabia välisministeeriumi avalduses.

Ühendriikide välisminister Antony Blinken teatas reedel, et USA keelustas kümnetel Saudi Araabia kodanikel riiki sisenemise, kes on seotud ajakirjaniku Jamal Khashoggi mõrvaga.

«Saatsime selge sõnumi, et Saudi Araabia ähvardused ja rünnakud teisitimõtlejate, aktivistide ja ajakirjanike vastu peavad lõppema. USA ei kavatse neid sallida,» hoiatas Blinken.

Kokku lisati musta nimekirja 76 Saudi Araabia kodanikku.

Kahe aasta vanuses ja osaliselt redigeeritud raportis, mille president Joe Bideni administratsioon avaldas, jõudis USA luure järeldusele, et prints «kiitis heaks operatsiooni Türgis Istanbulis Saudi ajakirjaniku Jamal Khashoggi kinnivõtmiseks või tapmiseks».

Biden vestles neljapäeval telefoni teel Saudi Araabia kuninga Salmaniga, kuid mitte riigi de facto liidriks peetava kroonprintsiga.

«Alates 2017. aastast on kroonprintsil olnud täielik kontroll kuningriigi julgeoleku- ja luureoperatsioonide üle, mistõttu on ebatõenäoline, et Saudi ametnikud oleksid korraldanud sellise iseloomuga operatsiooni ilma kroonprintsi heakskiiduta,» öeldi raportis.

Raportis nimetati ka 15-liikmelist Saudi rühma, mis sõitis Istanbuli, ning väljendati kindlust, et nad osalesid tapmises.

Kroonprints pidas Khashoggit ohuks kuningriigile ning toetas vajaduse korral vägivaldsete meetmete kasutamist tema vaigistamiseks, lisati raportis.

Ajakirjanik meelitati Saudi Araabia konsulaati Istanbulis, et teha korda abiellumisega seotud paberid, ning tapeti seal 2. oktoobril 2018.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles